Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Strategia de vaccinare în Franţa: vaccin gratuit pentru toţi şi prioritate pentru un milion de persoane, începând din ianuarie

castex.jpg

Premierul Frantei, Jean Castex, la conferinta de presà în cursul càreia a prezentat strategia de vaccinare anti-Covid, 3 decembrie 2020.
Premierul Frantei, Jean Castex, la conferinta de presà în cursul càreia a prezentat strategia de vaccinare anti-Covid, 3 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
Reuters/Benoit Tessier

Jean Castex, premierul Franţei, a prezentat joi seara strategia de vaccinare contra epidemiei de Covid care se va aplica începând de luna viitoare. Mizele viitoarei campanii din Franţa sunt uriaşe întrucât o mare parte din populaţie este reticentă vizavi de vaccinuri. De aceea, vaccinarea va fi gratuită şi non-obligatorie.

Jean Castex a promis transparenţă totală şi securitate în cursul viitoarei campanii de vaccinare din Franţa. O campanie care ar urma să demareze în ianuarie.

Vaccinurile vor fi gratuite, uşor de accesat şi nu vor fi obligatorii – promisiune făcută déjà de preşedintele Macron luna trecută - dar vor fi puternic recomandate. «Trebuie să fim cât mai mulţi cu putinţă vaccinaţi. A te vaccina înseamnă a te proteja de un virus despre care ştim acum cât e de periculos şi de contagios. A te vaccina înseamnă însă şi a-i proteja pe ceilalţi, e un act altruist. Numai în urma unui efort colectiv important, vom atinge un nivel imunitar suficient de mare care să ne permită să ne reluăm viaţa socială, economică, educativă, culturală şi sportivă normală» a mai insistat primul ministru francez la conferinţa de presă.

Strategia de vaccinare din Franţa va fi coordonată de un aşa-zis «Consiliu de orientare a strategiei vaccinale», instanţă ce va sprijini şi ghida guvernul în alegerile sale. Din echipa viitorului consiliu vor face parte experţi, oameni de ştiinţă – inclusiv din domeniul ştiinţelor sociale şi umane – reprezentanţi ai colectivităţilor locale, asociaţii de pacienţi şi chiar cetăţeni. Intreaga echipă va fi condusă de Alain Fischer, imunolog eminent, profesor la Collège de France şi medic, membru al comitetului vaccin anti-Covid. Pentru a finanţa această campanie de vaccinare, guvernul a deblocat suma de 1,5 miliarde de euro.

Cum vaccinarea nu va fi obligatorie, idea guvernului este de a da încredere populaţiei ca să adere cât mai mult la procesul de vaccinare. In acest sens, autorităţile promit că «persoanele vaccinate vor fi urmărite de un dispozitiv solid de farmaco-vigilenţă. Astfel, fiecare va putea fi vaccinat de un profesionist din sectorul medical aflat nu departe de casă, pe care pacientul îl cunoaşte şi în care are încredere».

Prin intermediul negocierilor realizate la nivel european, Franţa va primi 200 de milioane de vaccinuri – pentru o populaţie de circa 67 de milioane de persoane. Trebuie ştiut că anumite vaccinuri necesită mai multe injecţii, la interval de câteva zile sau săptămâni. Guvernul estimează că cu acest prim stoc se pot vaccina 100 de milioane de oameni.

Probabil că primele două vaccinuri care vor fi folosite în Franţa vor fi cele pe bază ARN modificat dezvoltate de laboratoarele Pfizer-BioNTech şi Moderna. Dificultatea acestor două vaccinuri este de ordin logistic: dozele trebuie păstrate la o temperatură foarte joasă, sub -70°C. Al treilea vaccin, dezvoltat de AstraZeneca pe baza unei alte tehnologii, nu va fi utilizat într-o primă etapă pentru că mai trebuie evaluat înainte de a lua o decizie definitivă, a precizat Alain Fischer, noul «Monsieur vaccin» din Franţa.

Cum era previzibil, campania de vaccinare, eşalonată în timp, nu va fi deschisă într-o primă etapă întregii populaţii. Dacă debutează în ianuarie, ea va ţinti mai întâi un milion de persoane prioritare, cele mai vulnerabile – şi anume rezidenţii din casele de bătrâni şi personalul medical care lucrează în aceste aziluri. Etapa a doua de vaccinare va începe undeva în luna februarie şi va fi consacrată întregului personal medical dar şi ansamblului persoanelor în vârstă sau celor care prezintă comorbidităţi, în total alte 14 milioane de persoane. In fine, începând cu lunile martie-aprilie, se va trece la vaccinarea în masă, adică tot restul populaţiei va putea avea acces la vaccinuri.

Pierre Tattevin este imunolog şi profesor la Spitalul universitar din Rennes. In opinia lui «această strategie vine la momentul potrivit, tocmai când ieşim dintr-un al doilea val epidemiologic dificil, mai greu chiar decâtr primul în termeni de pacienţi spitalizaţi. Sperăm că vom putea vaccina repede pentru a evita un al treilea val. Nu trebuie însă sărite etape. In acest sens, calendarul nu mi se pare rău deloc, mai ales că avem nişte săptămâni suplimentare faţă de vecinii noştri englezi, de exemplu, pentru a ne pregăti din punct de vedere logistic. Deci, sunt mai degrabă satisfăcut»mai spune profesorul Pierre Tattevin.

Toată această strategie de vaccinare expusă joi seara de premierul Jean Castex şi de membri echipei sale va fi prezentată şi Parlamentului de la Paris în cursul acestei luni.