Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: Ce state au rezervat cele mai mari stocuri de vaccin ?

38_miliarde_de_doze_din_viitoarele_vaccinuri_anti-covid-19_au_fost_comandate_de_tarile_bogate.jpg

3,8 miliarde de doze din viitoarele vaccinuri anti-Covid-19 au fost comandate de tarile bogate.
3,8 miliarde de doze din viitoarele vaccinuri anti-Covid-19 au fost comandate de tarile bogate.
Sursa imaginii: 
AFP - YUI MOK

De mai multe săptămâni numeroase state s-au angajat într-o adevărată cursă pentru a asigura un minim de doze de vaccin anti-Covid-19.

Înainte ca aceste vaccinuri să fie însă disponibile, numeroase state din lume le-au comandat pentru a se asigura că pun mâna pe un stoc de doze. Logica acestor ţări este de a se aproviziona, din precauţie, din cât mai multe surse, în speranţa că măcar unul dintre vaccinuri va fi eficace. După datele monitorizate de Universitatea americană Duke, aproape 10 miliarde de doze au fost deja pre-rezervate – dintre care 7,1 miliarde confirmate iar 2,6 de miliarde sunt luate în considerare pentru a fi comandate.

Statele bogate deţin 3,8 miliarde din viitoarele doze de vaccin. Dispozitivul COVAX de acces mondial la un vaccin anti-Covid-19, care vizează ajutorarea statelor sărace, a comandat deja 700 de milioane din viitoarele doze. Numeroase state participă la această iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania sunt doar câteva exemple.

Uniunea Europeană a cumpărat 1,5 miliarde de doze şi a rezervat alte 380 de milioane de doze dar India este cea care acomandat direct cele mai multe doze - 1.6 miliarde.

Statele Unite au achitat mai bine de 1 miliard de doze şi au pus în stand-by alte 1,6 miliarde.

Ïn total, 3 ,8 miliarde de doze au fost comandate de ţări bogate.

Canada este ţara ce a rezervat cele mai multe doze dacă ne raportăm la populaţia sa – aproape 360 de milioane de doze, de cinci ori numărul locuitorilor. În plus, a făcut o comandă de la mai multe laboratoare ce au în lucru un astfel de vaccin.

Marea Britanie şi Australia au calculat la fel şi au comandat câte 5 doze pentru fiecare locuitor.

Cât priveşte Europa, UE a comandat câte 3 doze de vaccin pentru fiecare locuitor.

China nu a publicat însă numărul pe care mizează.

În Franţa, cu cât această campanie se apropie, cu atât mai puţini francezi doresc să se vaccineze în ciuda faptului că vaccinarea va fi gratuită. Premierul Jean Castex anunţă că guvernul a alocat în acest scop 1,5 miliarde de euro în bugetul pentru securitate socială pe anul viitor.

Din dozele comandate de UE, Franţei urmează să îi revină 200 de milioane de doze.