Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: noi legislative, aceeaşi situaţie de criză

capture_decran_2020-12-07_a_19.51.38.png

Legislative în Venezuela, Nicolas Maduro reia controlul Parlamentului.
Legislative în Venezuela, Nicolas Maduro reia controlul Parlamentului.
Sursa imaginii: 
AP - Matias Delacroix

În Venezuela, unde au avut loc alegeri legislative, partidul preşedintelui socialist Nicolas Maduro este declarat cîştigător cu 67 la sută din voturi. În urmă cu patru ani preşedintele Maduro pierduse controlul parlamentului şi destinul său politic părea fragilizat. Victoria lui Nicolas Maduro este însă contestată.

Rezultatul acestui scrutin, boicotat de o mare parte a partidelor de opoziţie, este deja contestat de Statele Unite şi de Canada. Trimisul special al RFI-ului la Caracas arată că prezenţa la urne a fost extrem de slabă, doar 31 la sută din electorat a votat, faţă de 74 la sută în urmă cu patru ani. Liderul opoziţiei, Juan Guaido, lansează un apel la o mare manifestaţie  anti-Maduro pe 12 decembrie, iar pe durata acestei săptămîni a propus un fel de referendum online de contestare a legislativelor.

Americanii l-au sprijinit intens pe Juan Guaido în speranţa că acesta ar putea antrena în urma sa populaţia venezueliană pentru a-l da jos de la putere pe socialistul Maduro. Ironia soartei este că Donald Trump pleacă de la putere la Washington în timp ce Maduro rămîne la Caracas.

Aceste alegeri nu rezolvă însă în nici un fel problemele Venezuelei şi nu reprezintă o soluţie pentru criza profundă din această ţară. Populaţia este excedată de greutăţi şi nu are încredere în clasa politică.

Țara rămîne divizată între cei care îl sprijină pe Nicolas Maduro şi cei care îl sprijină pe Juan Guaido. În urmă cu doi ani acesta din urmă s-a autoproclamat preşedinte şi el este recunoscut ca atare de 60 de ţări, printre ele numărîndu-se Statele Unite şi Franţa. China şi Rusia, dar şi alte ţări precum Iran şi Cuba, îl susţin însă pe Maduro.

Venezuela, ţară foarte bogată în petrol, face de fapt obiectul unor rivalităţi internaţionale, atît la nivel ideologic cît şi economic. Pe fondul acestui război rece principalele victime sunt locuitorii ţării, care au emigrat în masă.  

„Ceea ce se întîmplă în prezent în Venezuela este o impostură şi o mascaradă, nu un scrutin electoral” a declarat pe Twitter şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo. „Vorbeşte un zombi”, a fost replica ministrului de externe venezuelian, Jorge Arreaza, care îşi exprimă şi speranţa că Statele Unite îşi vor modifica politica faţă de ţara sa după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă.

Sancţiunile economice decretate de Statele Unite împotriva Venezuelei au avut, pînă acum, efecte grave în special asupra populaţiei, dar, ca şi în cazul Cubei, un anumit orgoliu naţional îi face pe venezuelieni să nu cedeze în faţa presiunilor americane şi să-l sprijină încă pe Maduro. Armata, în orice caz, nu l-a abandonat pe omul care consideră că a preluat ştafeta revoluţiei socialiste lansată în Venezuela de Hugo Chavez între 1999 şi 2013.