Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul financiar cere 4 ani de închisoare pentru Nicolas Sarkozy

fostul_presedinte_al_frantei_nicolas_sarkozy_ajunge_la_tribunalul_din_paris_pe_7_decembrie_2020.jpg

Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy ajunge la Tribunalul din Paris pe 7 decembrie 2020.
Fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy ajunge la Tribunalul din Paris pe 7 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AP - Thibault Camus

Parchetul naţional financiar cere 4 ani de închisoare dintre care 2 cu suspendare pentru fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă, în cadrul dosarului «interceptărilor», un proces inedit în Hexagon.

Aceeaşi pedeapsă a fost cerută şi pentru alţi doi acuzaţi din dosar: fostul magistrat Gilbert Azibert şi avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog. Pentru avocat a fost cerută şi o interdicţie de a mai profesa timp de cinci ani. 

Dosarul interceptărilor derivă din alt dosar judiciar în care se regăseşte Nicolas Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi. În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro.  

Totul a început în 2013 când a fost deschis un dosar pe numele lui Sarkozy pentru a afla ce s-a întâmplat cu această finanţare libiană.

Justiţia a decis în acel moment să asculte convorbirile realízate de Nicolas Sarkozy cu telefonul personal. Dar, la fel a fost ascultat şi un alt telefon folosit de Sarkozy pentru a vorbi cu avocatul său, Thierry Herzog. Iar de aici povestea devine interesantă.

Nicolas Sarkozy a încercat, ajutat de avocatul său, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigaţie care îl viza în ‘afacerea Bettencourt’, în schimb, Sarkozy îl ajuta să obţină postul de consilier la Curtea de Apel din Monaco, post pe care în final Azibert nu l-a mai obţinut.

După ce la sfârşitul lui 2013 a fost achitat în dosarul ”Bettencourt”, Nicolas Sarkozy a sesizat Curtea de Casaţie pentru a reintra în posesia agendelor sale prezidenţiale, confiscate în proces,el temându-se că informaţiile conţinute de acestea ar putea fi folosite împotriva sa în alte anchete.

Validarea interceptărilor, în martie 2016, de către cea mai înaltă instanţă a Franţei a fost o înfrângere majoră pentru fostul preşedinte, care a susţinut că transcrierea discuţiilor între un avocat şi clientul său este ilegală.

La mijlocul lui octombrie 2020, Nicolas Sarkozy a fost inculpat sub acuzaţia de „asociere de răufăcători” în ancheta privind presupusa finanţare cu bani libieni, a campaniei sale prezidenţiale din 2007.