Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSG – Istanbul Başakşehir: 5-1, după reluarea meciului întrerupt marți seara

meciul_din_liga_campionilor_a_reinceput_miercuri_seara_la_20_de_ore_dupa_ce_a_fost_intrerupt_la_minutul_14_in_urma_unor_cuvinte_considerate_rasiste.jpg

Meciul din Liga Campionilor a reînceput miercuri seara, la 20 de ore dupa ce a fost întrerupt  la minutul 14 în urma unor cuvinte considerate rasiste.
Meciul din Liga Campionilor a reînceput miercuri seara, la 20 de ore dupa ce a fost întrerupt la minutul 14 în urma unor cuvinte considerate rasiste.
Sursa imaginii: 
UEFA

Meciul de Liga Campionilor dintre Paris SG şi Istanbul Başakşehir, devenit simbol în lupta împotriva rasismului din fotbal, a fost reluat miercuri seară, la mai bine de 20 de ore de la începutul lui. Partida a fost întreruptă la minutul 14, în urma unor acuzaţii rasiste și a continuat de exact acolo de unde s-a oprit. Jucătorii şi toţi reprezentanţii celor două cluburi au purtat tricouri cu inscripția «nu rasismului». 

În Parc des Princes atmosfera s-a schimbat în doar câteva ore, după o seră de marţi ce a avut ecouri în întreaga lume şi în care jucătorii au decis să părăsească gazonul după ce arbitrul rezervă, românul Sebastian Colţescu i-a transmis centralului Ovidiu Haţegan să îl sancţioneze pe antrenorul secund al turcilor, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, folosind expresia « ăla negru ».

 "No to racism", s-a putut citi miercuri pe un banner aflat lângă peluza stadionului, iar jucătorii şi toţi reprezentanţii celor două cluburi au purtat tricouri cu acelaşi îndemn – «nu rasismului».

Un nou corp de arbitri a preluat meciul ce a fost practic deschis la exact minutul 14, acolo unde s-a oprit cu o seară înainte, la scorul 0-0.

Pe banca de rezerve, Pierre-Achille Webo a fost prezent şi a purtat acelaşi tricou precum colegii săi.

Ovidiu Haţegan a fost înlocuit cu olandezul Danny Makkelie. O schimbare de arbitri a fost cerută de jucători pentru a relua meciul.

Regulamentul disciplinar prevede o suspendare timp de 10 meciuri pentru un comportament rasist ori discriminatoriu – ce se poate aplica atât jucătorilor cât şi arbitrilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez Gabriel Attal precum şi o mare parte a clasei politice au condamnat cu toţii rasismul din sport şi au salutat solidaritatea jucătorilor.

Multă vreme cei care erau victime ale rasismului erau singuri în această luptă îşi aminteşte franco-camerunezul Joseph-Antoine Bell, fost portar la Olympique Marseille :

«Este un gest de solidaritate ce trebuia să se întâmple acum foarte mult timp. La vremea mea mă băteam singur căci eram singur în această luptă împotriva rasismului. Simbolic, este foarte bine că întreaga echipă şi-a exprimat solidaritatea cu antrenorul clubului ».

Julien Stéphan este antrenorul echipei din Rennes: «Felicit modul în care ambele echipe au reacţionat: că s-au oprit, că au ieşit de pe teren şi pentru că nu au mai reluat meciul. Aşa ceva nu trebuia să aibă loc pe un teren de fotbal. Un mare bravo tuturor pentru că au reacţionat aşa. Bineînţeles că sunt scandalizat ca aşa ceva a avut loc pe un teren de fotbal.”

Am stat de vorbă cu Speranţa Dumitru, analist, despre cum vede ea acest cuvânt - negru - spus într-un an ce a fost marcat de un militantism ce a luat amploare în lumea sportivă şi în special în fotbal. Amintim de indignarea a numeroşi sportivi americani împotriva injustiţiei rasiale, în cadrul mişcării Black Lives Matter, indignare ce a reuşit să mişte un pic lucrurile de cealaltă parte a Oceanului. În Franţa, recent, mai mulţi fotbalişti, precum Kylian Mbappé ori Antoine Griezmann au reacţionat faţă de violenţele poliţiste.

Speranţa Dumitru spune că este foarte posibil ca un român nici să nu observe rasismul în cuvântul «negru» :

« Este o neînţelegere pe două planuri: pe de o parte, într-adevăr cuvintul « negru » în româneste suna ca « nègre » care în franceză este injurios şi a amplificat sentimentul jucătorilor că sunt insultaţi. Pe de altă parte, arbitrul roman nu pare să înţeleagă nedreptatea rasială. În mod normal, când jignim pe cineva ne scuzăm, poate o facem din greşeală şi ne scuzăm. Dar el nu înţelegea care e problema.

Asta arată că sunt două tipuri de rasism – explicit şi implicit,  iar ele nu sunt întotdeauna înţelese.

Pentru arbitru, rasismul trebuie să fie o atitudine explicită, care presupune o intenţie sau o acţiune ostilă, la adresa cuiva. De asta, reacţia lui e să explice sensul cuvântului negru, ca să arate că în română e neutru, nu ostil. Dar rasismul nu e doar o ostilitate: este şi un fel de a trata oamenii diferit în funcţie de culoarea pielii ori alte aspecte corporale.

De exemplu,  Demba Ba îi explică arbitrului rasismul implicit când îi spune „dacă voiaţi să arătaţi un jucator alb pe teren, nu aţi fi spus jucătorul acela alb”. Acesta este rasismul implicit: când culoarea pielii devine prima caracteristică cu care identificăm oamenii. Aceast fel de categorizare a oamenilor e asociat, în general desi nu totdeauna, cu acţiuni de devalorizare sau de ostilitate la adresa unui grup. Aceste mecanisme sunt de natură incoştientă. În România, ca mai peste tot se spune că avem libertatea cuvântului şi că putem să ne exprimăm cum vrem. Este adevărat dar putem să ne dăm ca obiectiv să evităm expresiile injurioase. Ceea ce numesc ei corectitudine politică este un alt nume pentru politeţe. Stim cu toţii: limbajul constrânge, nu putem spune tot ce dorim.”

Să mai spunem că miercuri seara, după reluarea partidei, parizienii s-au impus clar, cu 5-1. Pentru PSG, brazilianul Neymar a marcat de 3 ori, iar celelalte două reușite i-au aparținut lui Mbappe, iar golul turcilor l-a înscris Mehmet Topal.

Paris Saint-Germain a câștigat astfel Grupa H și va juca în optimile Ligii Campionilor.