Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentru a sprijini uigurii, Griezmann rupe parteneriatul cu Huawei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Fotbalistul francez Antoine Griezmann anunţă că a oprit parteneriatul său cu Huawei, invocând implicarea gigantului chinez de telecomunicaţii în supravegherea uigurilor din China de către autorităţile comuniste.

Huawei ar fi contribuit la dezvoltarea unei aplicaţii de recunoaştere facială a uigurilor, ce se poate instala pe telefonul mobil – este motivul invocat de atacantul Barcelonei şi al echipei naţionale a Franţei. Antoine Griezmann avea un contract cu Huawei din 2017.

El a cerut Huawei să nu se mulţumească să nege aceste fapte ci să condamne cât mai repede această respreiune şi să contribuie la respectarea drepturilor omului.

Contactată de France Presse, Huawei Franţa nu a reacţionat la gestul lui Antoine Griezmann.

Marţi, Huawei acuza Statele Unite că au în faza de testare o astfel de aplicaţie de detectare a unei minorităţi.

Un raport intern al grupului chinez, ce a fost retras între timp de pe site-ul lor de internet, indica faptul că o aplicaţie de recunoaştere facială este în faza de testare pentru a furniza o alertă atunci când recunoaşte un uigur şi ar permite să ofere vârsta, genul şi apartenenţa etnică.

Human Rights Watch din Statele Unite anunţa miercuri că mai mulţi musulmani au fost reţinuţi în nord-vestul Chinei după ce au fost recunoscuţi de o astfel de aplicaţie.

Uigurii constituie principala minoritate din Xinjiang, o imensă regiune din vestul Chinei, parte frontalieră cu Afganistan şi cu Pakistan. Potrivit experţilor, 1 million de uiguri au fost plasaţi în detenţie în ultimii ani ori în tabere de «reeducare politică».

Beijing dezminte cifra şi susţine că este vorba de «centre de formare profesională ce au ca scop îndepărtarea acestor persoane de orice tentaţie islamistă» după ce o serie de atentate au atribuite uigurilor.