Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, Covid 19 – o premieră în materie de combatere a epidemiei: testarea masivă a populaţiei

În Franţa, unde numărul de contaminări continuă să fie ridicat (cam zece mii zilnic), este lansată o primă experienţă de depistare masivă în două oraşe, Le Havre şi Charleville-Mézières. Practic întreaga populaţie din cele două oraşe este invitată în decurs de cinci zile să-şi facă testul, în mod gratuit.

Franţa ia de fapt exemplul altor oraşe europene, cum a fost Liverpool, în Marea Britanie, unde în patru zile a fost testată o treime din cei 500 000 de locuitori.

Le Havre este un oraş mai mic, doar 270 000 de locuitori, cifră în care sunt incluse şi 54 de comune urbane din jur. Primarul oraşului Le Havre, fostul prim-ministru Edourd Philippe, îşi exprimă speranţa că măcar 50 la sută din populaţie se va testa. De notat că testele sunt rapide, rezultatul este comunicat în doar 30 de minute. În principiu, ar urma ca persoanele testate pozitiv să intre apoi în carantină, pentru ca propagarea virusului să fie frînată.

70 de centre de testare au fost create în oraşul Le Havre, cu o mobilizare vastă a medicilor, a asistenţilor medicali, a farmaciilor, a Crucii Roşii… La începutul anului viitor alte oraşe franceze vor încerca metoda depistării masive, deşi testele nu sunt obligatorii. Epidemiologii cer însă de multă vreme adoptarea acestei strategii pentru frînarea unui virus mult mai tenace decît s-a crezut iniţial. Un alt treilea val de contaminări nu este exclus în Franţa, la începutul anului viitor, cum se întîmplă şi în alte ţări. De exemplu în Coreea de sud, unde al treilea val este confirmat, deşi această ţară a fost un model de organizare şi combatere a epidemiei.

În cazul Franţei, unii specialişti se tem că al treilea val va fi unul  „psihiatric”, date fiind efectele psihologice nefaste ale restricţiilor de libertate impuse de combaterea epidemiei. O altă campanie lansată în Franţa este aceea de incitare a populaţiei să se vaccineze începînd cu luna ianuarie anul viitor. Din rîndurile partidului de guvernămînt unii responsabili spun că oamenii politici ar trebui să se vaccineze primii, ca să dea un exemplu, pentru a risipi reticienţele populaţiei.