Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: mobilizare a artiştilor pentru redeschiderea sălilor de spectacole

capture_decran_2020-12-14_a_18.16.32.png

Sursa imaginii: 
Stéphane de Sakutin, AFP

În Franţa, pe 15 decembrie ar fi trebuit să se redeschidă teatrele, cinematografele, sălile de concerte şi muzeele. Din cauza marelui număr de contaminări cu Covid-19 executivul a amînat redeschiderea lor pe 7 ianuarie. La Paris şi în întreaga Franţă profesioniştii şi salariaţii din domeniul culturii manifestează astăzi pentru a-şi exprima nemulţumirea.

De fapt nemulţumire este puţin spus. Artiştii, directorii de teatre, regizorii, dansatorii sunt pur şi simplu furioşi. Marţi 15 decembrie ei vor avea ocazia să-şi exprime public decepţia prin multe manifestaţii, dintre care una prevăzută la prînz la Paris în Piaţa Bastiliei.

Supărarea profesioniştilor din domeniul artelor scenei este cu atît mai mare cu cît erau perfect pregătiţi pentru relansarea spectacolelor pe data de 15 decembrie, iar multe teatre afişau deja complet, ceea ce este un indicator al avidităţii cu care publicul doreşte să se întoarcă în sălile de spectacole. Unul dintre argumentele artiştilor nemulţumiţi sună cam aşa: nu e normal ca în Franţa centrele comerciale să fie pline ochi şi sălile de spectacole să rămînă goale… 

Sindicatele artiştilor au decis să acţioneze şi juridic, şi au sesizat Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă a Franţei, în speranţa că aceasta va putea anula decizia executivului de a menţine închise sălile de spectacole pînă pe 7 ianuarie anul viitor.

Unul dintre sindicatele cele mai active, CGT Spectacle, denunţă o distrugere fără precedent a sectorului cultural şi a volumului de activităţi din cadrul acestui sector.

Unul dintre strigătele cele mai disperate vine din partea corpurilor de balet şi a companiilor de dans. Cariera unui dansator, spun aceşti artişti, este scurtă, fiind legată de calităţile fizice, iar un an pierdut înseamnă o veritabilă catastrofă.

Artiştii francezi pretind că sunt trataţi cu dispreţ de către executiv şi că teatrele pot funcţiona în condiţii de securitate sanitară. Supărarea şi neliniştea artiştilor sunt alimentate şi de incertitudine, întrucît nimeni nu garantează că epidemia va da înapoi la începutul anului viitor. Dimpotrivă, s-ar putea ca deplasările a milioane de francezi în contextul Crăciunului să ducă la un al treilea val de contaminări.