Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa iese din a doua carantină din acest an

De marti,15 decembrie, francezii nu mai au nevoie de hârtiile derogatorii pentru a se deplasa. Carantina este înlocuita cu restrictii nocturne de circulatie între 20h si 6h dimineata.

Franţa iese din a doua carantină din acest an dar bucuria este una pe jumătate. Căci intră în vigoare o restricţie de circulaţie nocturnă, între orele 20h şi 06 dimineaţa. Rămân închise restaurantele, cafenelele şi muzeele, teatrele şi sălile de sport. Guvernul încearcă astfel să limiteze epidemia de Covid-19.

Cinematografele, muzeele, galeriile de artă rămân închise pe acest final de an. Mai multe sute de profesionişti din domeniul cultural, au protestat în Place de la Bastille.  Naur s-a aflat acolo pentru a manifesta: "Problema este că Guvernul ne spune că putem consuma: ne putem face cumpărăturile în marile magazine, cu mulţi oameni în jurul nostru, putem să lucrăm dar în schimb nu putem să producem muzică, în spaţii extrem de stricte, cum ar fi teatrele. Avem impresia că cineva îşi bate joc de noi, că suntem ultima roată de la căruţă. Totul este posibil, până la un anumit punct dar nu pentru cultură. Dacă luăm oamenilor şi această plăcere, ce ne mai rămâne? În ce societate trăim? Avem impresia că suntem mici gândaci care se agaţă în galeriile subterane pentru a putea trăi în ciuda a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru".  

Manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe din Franţa. Au ieşit în stradă oameni de cultură ori patroni de restaurante şi cafenele. Ei au strigat « lăsaţi-ne să lucrăm ».

Am stat de vorbă cu patroana unui restaurant, un DJ şi un ghid turistic: "Nu înţelegem de ce rămânem în continuare cu spaţiile închise. Guvernul încearcă să ne ajute dar sunt mulţi patroni care nu vor să fie ajutaţi pentru că nu vor putea restitui banii. Eu încă nu am cerut vreun ajutor dar în stuaţia actuală nu mai putem continua. Avem nevoie şi dorim să lucrăm. Mulţi vor muri, asta e clar.

Pur şi simplu nu mai vedem viitorul. Ne întrebăm dacă mai trebuie să continuăm aşa pentru că toate evenimentele sunt anulate. Simţim că suntem uitaţi. Cerem redeschiderea cluburilor pentru ca DJ-ii să poată lucra".

Patronii de restaurante contestă faptul că localurile lor sunt spaţii în care clienţii se pot contamina. Premierul se apără cu un studiu ştiinţific ce arată că restaurantele şi cafenelele sunt spaţii în care ne putem contamina.

Pentru a calma spiritele, premierul promite 35 de milioane de euro în plus pentru sectorul culturii iar pe 7 ianuarie se va discuta despre redeschiderea lor. Dacă situaţia sanitară o va permite.

Cât despre restaurante, premierul Jean Castex a atenţionat marţi dimineaţă că nimeni nu poate garanta că în a doua jumătate a lui ianuarie cafenelele ori pub-urile vor putea redeschide – totul depinde de cât de responsabil vom petrece aceste sărbători, după cum s-a exprimat el.

Luni, uşor peste 3.000 de noi persoane au fost testate pozitiv dar media, săptămâna trecută, a fost de 11.000 de noi cazuri de îmbolnăviri. Peste 25.000 de francezi se află internaţi în spitale în acest moment din care sub 3.000 sunt în reanimare.

Preşedintele Emmanuel Macron promite să redeschidă toate spaţiile odată ce Franţa va coborî sub pragul de 5.000 de îmbolnăviri pe zi.

Astfel că, autorităţile speră să oprească noile îmbolnăviri cu această restricţie noctură de circulaţie, timp în care nici livrările de mâncare, spre exemplu, nu vor fi posibile.

Singura excepţie acceptată va fi pentru seara de 24 decembrie când francezii se pot plimba dar recomandarea este să nu fie mai mult de 6 persoane la masă.

În schimb, în noaptea de anul nou francezii nu vor putea circula – gluma în acest moment este că în Franţa anul nou începe la ora 20h – ora acestei restricţii nocturne, aşadar.

Acum, elevii din clasele primare nu sunt obligaţi să meargă la şcoală în zilele de joi şi vineri. Premierul preia practic recomandarea Consiliului Stiinţific care spune că ar fi benefică auto-izolarea timp de o săptămână înainte de Crăciun, pentru cei care vor să petreacă sărbătorile cu alte persoane. Ideea Consiliului Stiinţific este ca micuţii să fie izolaţi câteva zile înainte de o eventuală  masă de Crăciun luată împreună cu bunicii.

Părinţii vor trebui să discute cu dascălii dacă micuţii vor merge la şcoală sau nu. Fiecare şcoală poate decide, cu părinţii, ce măsuri se impun dar oricum, situatrebuie ţinut cont că micuţii vor intra în vacanţa de iarnă. 

Sindicatul învăţătorilor a reacţionat imediat – şi au atenţionat că din septembrie li se spune că micuţii nu se contaminează iar acum, guvernul avertizează că acest lucru este posibil.

Consiliul ştiinţific recomandă însă celor care doresc să ia masa cu persoanele mai în vârstă din familie, să se auto-izoleze timp de o săptămână dar şi să se testeze.

Între timp, francezii sunt rugaţi să continue să lucreze de acasă. Ministrul Muncii promite că salariaţii vor putea să revină la birouri o zi pe săptămână, din 7 ianuarie, dacă situaţia sanitară o va permite.