Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proces atac Charlie Hebdo: Pedepse între 4 și 30 de ani de închisoare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

11 membri ai redacţiei Charlie Hebdo dar şi doi poliţişti şi 4 evrei clienţi ai magazinului Hyper Cacher și-au pierdut viața în atacurile din ianuarie 2015.

Procesul Charlie Hebdo s-a încheiat iar pedepsele se întind între 4 și 30 de ani.

 

Cea mai dură pedeapsă i-a fost acordată lui Ali Riza Polat: 30 de ani de închisoare cu executare iar nicio cerere de eliberare condiționată nu este posibilă. Bărbatul are în prezent 35 de ani și a fost amicul lui Amedy Coulibaly, unul din cei trei teroriști care au executat atacurile jihadiste. El a scăpat însă de închisoarea pe viață dar chiar și așa, conform avocatei sale, va face apel la condamnarea sa pentru complicitate la asasinatul terorist comis de Amedy Coulibaly.

 

Următoarele pedepse sunt între 20 și 4 ani de închisoare. 

 

Singurul care a primit închisoare pe viață este un acuzat care a fost judecat în lipsă, Mohamed Belhoucine. Acesta se bănuie că a murit undeva în Siria dar poliția îl caută în continuare.

 

În mare parte, acuzații prezenți au primit mai puțin de 10 ani de închisoare. 

Iar clemența acestor pedepse ar putea incita mai mulți condamnați să facă apel. Din cei 10 acuzați aflați în detenție, unii sunt deja încarcerați de mai bine de 5 ani.

 

18 ani a primit Nezar Pastor Alwatik - Curtea estimează că acesta cunoștea foarte bine ideologia radicală a lui Amedy Coulibaly și o împărtășea. 

 

Singurul acuzat ce nu este în detenție, Christophe Raumel a fost condamnat la 4 ani de închisoare. El a făcut deja 3 ani de închisoare astfel că cel mai probabil va beneficia de o măsură alternativă de detenție. 

 

Procesul s-a derulat pe durata a trei luni și jumătate - mai exact 54 de zile. El a vizat 14 persoane implicate în atentatele din ianuarie 2015 - derulate în redacția publicației satirice Charlie Hebdo, la Montrouge precum și în luarea de ostatici din magazinul evreiesc Hyper Cacher din Paris.

 

Cei trei teroriști, eliminați de forțele de securitate după ce au ucis 17 persoane și au semănat teroarea în Franța, nu erau nimic fără acuzați, au declarat avocații apărării în momentul în care au cerut pedepse cuprinse între 5 ani și închisoare pe viață. 

 

Dintre cei 14 acuzați, trei dintre ei au fost judecați în lipsă fiind dispăruți. Poliția îi caută în continuare, unii sunt bănuiți că ar fi murit undeva în Siria.

 

E vorba în primul rând de iubita lui Coulibaly, bănuită că ar fi finanţat atentatele din ianuarie 2015 prin diverse escrocherii. Vizată de un mandat de arestare internaţional de aproape 6 ani, ea a fugit în Siria cu cîteva zile înainte de atacul de pe 7 ianuarie de la Charlie Hebdo. In fuga ei pentru a se alătura organizaţiei stat islamic ea a fost însoţită de fraţii Belhoucine. Cei doi frați se presupune că ar fi fost ucişi în 2016 dar nu există dovada morţii lor şi nici a iubitei lui Coulibaly.

 

Luni, în ultima zi a procesului, toți acuzații au repetat că nu au nimic de a face cu proiectul jihadist al fraților Kouachi și a lui Amedy Coulibaly.

 

Verdictul trebuia inițial să fie dat pe 10 noiembrie dar, fiind un proces complet atipic, a fost decalat de mai multe ori pentru că unul dintre principalii acuzați a fost testat pozitiv cu Covid-19.

 

În fața a 200 de părți civile și a jurnaliștilor veniți din lumea întreagă, cei 11 acuzați prezenți au fost calificați drept ”angrenajul” atentatelor, de către Parchetul Antiterorist. 

 

Procesul a fost filmat în integralitate cu scopul de a fi constituite arhive istorice.

 

Audințele au fost marcate de declarații făcute de supraviețuitori ai atacurilor ori de apropiați ai victimelor iar curtea a încercat astfel să reconstituie seria întâmplărilor. Curtea a ținut cont și de unele urme de ADN descoperite la locul atentatelor.

 

Dezbaterile nu au permis clarificarea tuturor aspectelor - spre exemplu nu se cunoaște nici acum circuitul armelor utilizate de cei trei teroriști care au executat atacurile: frații Kouachi și Amedy Coulibaly.