Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan se pronunţă pentru o „nouă pagină” în relaţiile cu Uniunea Europeană

erdogan959_urkey-erdogan_0.jpeg

Diplomația scaunului lipă sau cum îi amăgește Erdogan pe europeni
Diplomația scaunului lipă sau cum îi amăgește Erdogan pe europeni
Sursa imaginii: 
Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Turcia doreşte să deschidă o „nouă pagină” în relaţiile sale cu Uniunea Europeană. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut o declaraţie în acest sens şi l-a contactat telefonic pe preşedintele Consiliului european Charles Michel.

Preşedintele turc este în prezent în defensivă după ce i-a iritat şi i-a provocat în multe privinţe pe europeni. Deşi Turcia este membră a Alianţei Atlantice, Erdogan a cumpărat armament sofisticat de la ruşi, ceea ce i-a făcut pe americani să recurgă la sancţiuni împotriva Ankarei. La sfîrşitul săptămînii trecute şi Uniunea Europeană a recurs la un set de sancţiuni, mai mult simbolice, dată fiind lunga listă de litigii cu Turcia.

În Libia şi în Siria, Erdogan a sprijinit deseori forţe pe care le-au combătut europenii. În Mediterana, Erdogan vrea să controleze zăcăminte de gaz metan care aparţin de fapt Greciei şi Ciprului. În Nagorno Karabah, Erdogan a intervenit de partea Azerbaidjanului şi împotriva Armeniei… Ca să nu mai spunem că Erdogan încearcă să controleze comunitatea musulmană din Europa, într-o logică neo-otomană pe care Uniunea Europeană doreşte acum să o stopeze, Franţa fiind cea mai decisă în această privinţă.

Într-un comunicat al preşedinţiei turce preluat de agenţiile de presă europene se se face următoarea afirmaţie: „În timp ce Turcia doreşte să deschidă o nouă pagină cu Uniunea Europeană, anumite forţe depun fără încetare eforturi pentru a provoca crize”.

Pentru preşedintele turc, deci, alţi sunt provocatorii… De fapt, Recep Tayyip Erdogan simte cum se modifică uşor nişte raporturi de forţă. Donald Trump, care a simpatizat cu mulţi lideri autoritari, nu mai are mult de stat la Casa Albă, iar prin venirea lui Joe Biden în locul său occidentalii îşi vor regăsi oarecum unitatea.

Pe de altă parte, Erdogan ştie că Europa continuă să fie un spaţiu atractiv pentru întreaga lume arabo-musulmană, inclusiv pentru turci, şi că încercarea sa de destabilizare a Uniunii Europene riscă să se întoarcă împotriva sa pe plan intern. Preşedintele turc mai evocă existenţa unui „cerc vicios” în relaţiile dintre Turcia şi Europa, şi se pronunţă pentru o analiză a situaţiei „în ansamblul ei” şi pe „baza intereselor reciproce”.

Europa are tot interesul de a menţine în primul rînd pactul migratoriu semnat cu Turcia în 2016. În virtutea acestei înţelegeri Turcia se obligă să-i menţină pe teritoriul ei pe candidaţii la exil european, probabil peste trei milioane, sosiţi din numeroase ţări africane şi asiatice. Europa mai priveşte însă cu îngrijorare şi la politica de islamizare dusă de Erdogan precum şi la sprijinul pe care îl acordă Fraţilor Musulmani.

În relaţiile cu Turcia, Europa trebuie să fie puternică, spun mulţi editorialişti francezi, pentru că Erdogan, ca şi Putin de altfel, înţelege cel mai bine limbajul  forţei.