Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia: creştere fără precedent a bugetului militar

capture_decran_2020-12-16_a_18.36.28.png

Patrule suedeze pe insula Gotland
Patrule suedeze pe insula Gotland
Sursa imaginii: 
Reuters/Soren Andersson

În Suedia a fost votată, marţi 15 decembrie, o mărire fără precedent a bugetului destinat apărării. În viitorii cinci ani bugetul militar al ţării va ajunge de la 6 la 9 miliarde de euro. Suedia, care nu este membră a Alianţei Atlantice, se „reînarmează” în faţa ameninţării ruseşti, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Suedia, ţară scandinavă numărînd peste zece milioane de locuitori, are un statut de neutralitate aparte în Europa. Practic Suedia nu a mai participat la nici un conflict de peste două sute de ani. Ultimul război l-a purtat în 1814 şi în urma acestui conflict Norvegia şi-a obţinut independenţa. Suedia este deci o ţară nealiniată, ca să folosesc un termen mai vechi, des utilizat şi în anii comunismului. În 1949, cînd a fost creată Alianţa Atlantică, Suedia a rămas înafara ei, spre deosebire de Finlanda vecină care s-a pus imediat sub umbrela protectoare a aliaţilor. În context de instabilitate internaţională, însă, şi pe fondul unor acţiuni tot mai agresive ale Rusiei, Suedia s-a apropiat strategic de NATO, a semnat un acord de cooperare cu structura euro-atlantică iar în 2013 s-a alăturat forţei de intervenţie rapidă a Alianţei.

Suedezii sunt iritaţi de intruziunile repetate ale aviaţiei ruse în spaţiul lor aerian, precum şi de tot felul de incursiuni pe care submarinele ruseşte le fac în Golful Botnic. Trebuie spus că lungimea coastelor suedeze este de peste 11 mii de kilometri, iar dacă adăugăm şi numeroasele insule, totalul este de 31 700 de kilometri de coaste nu tocmai uşor de supravegheat.

Suedia se teme că ruşii ar încerca să ia sub control unele teritorii strategice cum ar fi insula Gotland, situată nu departe de enclava Kaliningrad din Marea Baltică. Probabil că suedezii vor să fie pregătiţi în cazul multor scenarii, cum ar fi o eventuală ofensivă rusă împotriva ţărilor baltice. În 2005 Suedia şi-a retras dispozitivele militare de pe insula Gotland, considerînd că războiul rece s-a încheiat. Între timp au remilitarizat insula, anexarea Crimeii de către Putin fiind un semnal de alarmă extrem de serios.

Bugetul miliar al Suediei va reprezinta, în 2025, o creştere cu 85 la sută faţă de cel din 2014, se mai arată în Le Figaro. Suedia este pacifistă şi neutră, dar pregătită de război. Le Figaro îl citează pe ministrul suedez al apărării, Peter Hulqvist, cu următoarele afirmaţii: „La începutul anilor 60 noi dispuneam de a patra forţă aeriană mondială iar în anii războiului rece aveam o capacitate de mobilizare de 800 000 de soldaţi. Noi mai dispunem de un serviciu militar creat acum un secol.” Acelaşi ministru explică, cuvinte reluate tot de Le Figaro, de ce Suedia îşi întăreşte capacităţile militare defensive. „În doar cîţiva ani am văzut cum Rusia comite o agresiune împotriva Georgiei, cum anexează Crimeea, cum întreţine un conflict în Ucraina, cum îşi amplifică activităţile militare în regiunea arctică. Este de o importanţă capitală pentru noi ca forţele noastre militare să fie capabile să răspundă unei ameninţări.”

În ce priveşte Rusia, ea nu uită că a fost invadată de mai multe ori de armate europene. Elevii ruşi învaţă la şcoală că ţara lor nu a fost învinsă niciodată deşi a fost invadată de suedezi, de francezi şi de Germania nazistă, iar în anii războiului civil dintre 1917 şi 1921 diverse părţi ale teritoriului rus au fost temporar ocupate de 14 ţări, printre ale s-au aflat Marea Britanie, Finlanda, Grecia şi Italia.