Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron testat pozitiv cu Covid-19

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Palatul Elysée anunţă că preşedintele Emmanuel Macron a fost testat pozitiv cu Covid-19.

Preşedintele a fost plasat în carantină şi va rămâne izolat timp de 7 zile. El a efectuat un test imediat după ce au apărut primele simptome.

Seful statului va continua să lucreze în această perioadă.

Agenda preşedintelui este dată peste cap: el urma să plece în Liban săptămâna viitoare iar deplasarea a fost anulată.  El urma să petreacă un moment cu militarii francezi aflaţi în Liban dar urma să se întâlnească şi cu lideri libanezi.

Soţia sa, Brigitte Macron anunţase spre finele lui octombrie că a intrat în contact cu cineva care avea Covid-19 dar, ulterior, prima doamnă a Franţei a fost testată negativ. Acum, Brigitte Macron «nu prezintă niciun simptom», a precizat cabinetul său. A fost testată marţi negativ la Covid-19.

Cuplul prezidenţial a scăpat până acum de virus.

Administraţia prezidenţială nu a oferit însă detalii supplimentare privitoare la starea de sănătate a preşedintelui.

A fost izolat şi premierul Jean Castex, posibil «caz contact», a anunţat preşedintele Senatului, Gérard Larcher, în deschiderea sesiunii în care şeful guvernului ar fi trebuit să prezinte strategia de vaccinare anti-Covid-19 în Franţa. Astfel că în locul său, strategia a fost anunţată de ministrul Sănătăţii, Olivier Veran care a ţinut să spună că este « cu gândul la preşedintele ţării ». Premierul Jean Castex nu prezintă niciun simptom iar în plus a fost testat negativ. El va face un nou test peste 7 zile, conform protocolului sanitar existent în Franţa.

S-a izolat şi preşedintele Adunării Naţionale, Richard Ferrand dar şi alţi lideri politici francezi căci s-au întâlnit recent cu Emmanuel Macron.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, un mesaj preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în care îi doreşte ”multă sănătate şi recuperare rapidă”.

Cu cine s-a întâlnit Emmanuel Macron în ultimele zile ?

Preşedinţia franceză încearcă să afle în acest moment unde s-a îmbolnăvit preşedintele Emmanuel Macron.

El a fost într-o reuniune cu şefi de stat din Consiliul european, în 10 şi 11 decembrie. Programul său a cuprins o masă privată cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi.

A luat masa şi cu liderii europeni - Charles Michel şi cu Ursula von der Leyen precum şi cu liderul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria. 

Premierul portughez Antonio Costa s-a aflat miercuri, 16 decembrie la Elysée şi şi-a anulat toate întâlnirile planificate pentru următoarele zile.

Aceaşi decizie a luat-o şi premierul spaniol, Pedro Sanchez după ce luni, 14 decembrie s-a întâlnit cu Emmanuel Macron la Paris. Sanchez se va izola timp de 10 zile, până pe 24 decembrie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel a fost testat negativ marţi dar se va izola, ca măsură de precauţie.

Preşedinta Comisiei Europene, i-a urat liderului francez însănătoşire grabnică:

 

Ce este cert, preşedintele Macron nu pare că ar prezenta vreun risc să dezvolte o formă gravă de Covid-19 pentru că nu este nici în vârstă iar apoi nu este supraponderal. Iar din ceea ce se cunoaşte, nu suferă de insuficienţă cardiacă, renală ori de diabet.

Constituţia nu prevede că preşedintele ar trebui să fie extrem de transparent în ceea ce priveşte starea sa de sănătate.

În 2017, în timpul campaniei prezidenţiale, candidatul Macron estima că «este normal ca francezii să fie informaţi, în proporţii rezonabile, de starea de sănătate a preşedintelui lor, care, trebuie să poată să îşi îndeplinească sarcinile », dar, adăugase el, « fără ca francezii să cadă într-o formă de voyerism ». De atunci, puţine informaţii au ajuns în presă. Doar că medicul său este un militar care îl însoţeşte în permanenţă.