Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: renaşte revista pentru copii Pif

trois-gadgets-seront-disponibles.jpg

Sursa imaginii: 
Pif le Mag

Săptămîna aceasta în chioşcurile de ziare din Franţa a fost pusă în vînzare o publicaţie intitulată PIF LE MAG. Este vorba despre o nouă formulă a unei reviste pentru copii şi tineret care s-a bucurat de o mare popularitate în anii 70 şi 80 ai secolului trecut, inclusiv în România, şi care la acea oră era editată de Partidul Comunist Francez.

Probabil că dacă am face o anchetă în România mii de persoane şi-ar aminti cu plăcere de o revistă căreia i se spunea pur şi simplu Pif, care venea din Franţa şi în care, săptămînal, puteai găsi cîte o surpriză, cîte un gadget. Revista Pif, plină de benzi desenate, era o bucurie pentru sute de mii de copii din România. Ei  învăţau, răsfoind revista, şi puţină franceză, deşi nu era chiar necesar să vorbeşti limba lui Voltaire pentru a înţelege aventurile unor personaje precum căţelul Pif, ursuleţul maro Placid şi vulpea roşie Muzo.

Fosta revistă Pif Gadget, rebotezată Pif le Mag a reapărut pe 16 decembrie în 120 000 de exemplare, şi nu este exclus ca într-o primă fază să fie cumpărată nu atît de copii cît de adulţii care şi-au petrecut copilăria cu ea.

Prima versiune a acestei reviste a apărut în 1969 şi a durat pînă în 1993, iar succesul ei a fost atît de mare încît de cîteva ori unele numere au fost retipărite în peste un milioan de exemplare.

Este pentru a patra oară de fapt că această revistă renaşte, şi poate că are o semnificaţie faptul că această nouă înviere se produce exact într-un moment cînd Partidul Comunist Francez îşi sărbătoreşte un secol de existenţă, deşi prezenţa sa în peisajul politic francez a devenit nesemnificativă…

În anii 70 ai secolului trecut unele publicaţii aflate sub controlul Partidului Comunist Francez puteau fi găsite şi în chioşcurile unor ţări din Europa de răsărit. În România se puteau face, într-o vreme, şi abonamente la revista Pif, erau anii cînd secretarul general al Partidului Comunst Francez, Georges Marchais megea să vîneze urşi în Munţii Carpaţi împreună cu Nicolae Ceauşescu.

Revista Pif purta, evident, amprenta ideologică a comuniştilor francezi, dar impresiona în primul rînd printr-o anumit dimensiune umanistă, prin calitatea desenelor, prin imaginaţia artiştilor şi prin aventurile palpitante narate. Fantoma Arthur, doctorul Justiţie, Nasdine Hodja, Pifou, un cowboy precum Teddy Ted sau nişte cosmonauţi precum pionierii speranţei te făceau să visezi, să evadezi… Probabil că mulţi adulţi din România au mai păstrat în podul casei lor cîte o colecţie din Pif, iar eu mă aflu printre ei.