Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: program pilot de educaţie financiară în şcoli generale

banque_de_france.jpg

Image source: 
AFP/ JOEL SAGET

În Franţa, a fost lansat un program experimental de educaţie financiară în cîteva şcoli generale. Obiectivul pe care şi-l propune Ministerul Învăţămîntului, la iniţiativa Băncii Franţei, este ca elevi de 13 ani să înceapă să se familiarizeze cu noţiuni cum ar fi împrumut, rată, dobîndă, chirie, şi aşa mai departe.

Programul a fost lansat în 2016 sub numele de „Strategie naţională de educaţie financiară.” Nu este exclus ca el să fie accelerat în contextul acestei pandemii pentru că anii următori nu vor fi uşori pentru multă lume. În mai toate statele se acumulează o datorie publică absolut colosală, mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, multe sectoare şi-au redus activitatea, nu vor putea redemara ca înainte de pandemie şi vor fi penalizate încă timp de multă vreme.

Este important, în aceste condiţii, ca încă de la vîrsta de 12 sau 13 ani copiii să înţeleagă ce înseamnă un salariu, ce înseamnă să gestionezi banii acordînd prioritate nevoilor esenţiale, cum ar fi hrana, ce înseamnă să faci un împrumut la bancă sau ce se întîmplă atunci cînd contul tău este descoperit…

Organizaţia de cooperare şi dezvoltare economică îndeamnă toate statele membre să facă acest demers, altfel spus să li se explice copiilor, cînd au devenit mai mari, că Moş Crăciun nu există şi că în viaţă nu primeşti deseori cadouri. Societatea de consum propune enorm de multe produse pentru toate tranşele de vîrstă şi îi transformă deseori pe copii în consumatori compulsivi. Este importantă, deci, educaţia financiară care înseamnă şi iniţiere în modalităţile de plată, avertismente în ce priveşte fraudele (mai ales pe Internet)… Corpul profesoral francez nu a fost în întregime convins de această iniţiativă.

Acestui program i s-a reproşat că preconizează de fapt o educaţie liberală. Şi totuşi, într-o lume în care multe familii au probleme financiare, este important să nu creşti copii de bani gata.