Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2020, anul tuturor recordurilor pentru jocurile video

animal_crossing_s-a_aflat_in_topul_vanzarilor_din_acest_an.jpg

Animal Crossing s-a aflat în topul vânzarilor din acest an.
Animal Crossing s-a aflat în topul vânzarilor din acest an.
Sursa imaginii: 
animal-crossing.com

Covid-19 și carantina au crescut vânzările de console și de jocuri video în Europa și în Statele Unite.

În acest an marcat de criza de Covid-19 cu dificultate găsim un sector economic care să nu fi înregistrat scăderi remarcabile de venituri. Dar, sectorul jocurilor video este o excepție.

Spre exemplu, valoarea acțiunilor principalelor companii producătoare de jocuri video au crescut între 22 și 50 %. Nintendo este una din aceste companii - creșterea este de 50 % în condițiile acest 2020 nu se anunța deloc excepțional.

Datele institutului GDS - care măsoară piața jocurilor video în Europa, arată că între 1 ianuarie și 15 martie, vânzările de console, jocuri și accesorii erau în scădere, cu 15% mai mici decât a fost cazul cu un an mai devreme.

Situația s-a schimbat radical între 16 martie și pănă la finele lui mai, perioadă în care multe state din Euroa se aflau în carantină și când piața a explodat. Vânzările au crescut cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2019.

Cel mai bine s-au vândut jocurile în format digital - s-au vândut cu 127% mai multe în Europa, decât s-a reușit în 2019.  În cazul Franței, creșterea este și mai spectaculoasă, de +180%, în Spania + 210% iar în Italia de aproape 230%.

Un exemplu concret: vânzările pentru PlayStation 4 erau în scădere cu 27 % la începutul anului. Între martie și mai ele cu crescut cu 62 %.

Casele europenilor s-au umplut de console de joc în momentul în care a fost anunțată instaurarea carantinei. Obiectivul fiind ca fiecare să poată evada,într-o lume virtuală ce-i drept dar și de a ține legătura astfel cu cei apropiați.

Iar Nintendo Switch şi-a dublat vânzările în Europa comparativ cu primăvara lui 2019.

Încasările au fost crescute de Animal Crossing New Horizons, un joc ce pare că fost antidotul perfect pentru începutul pandemiei căci tematica pare a fi cheia ieşirii din criza sanitară : începutul unei noi vieţi pe o insulă populată de animale foarte drăguţe. Jocul s-a vândut în 26 de milioane de exemplare în lumea întreagă, între martie şi septembrie, un scor excepţional.

De altfel acest joc a condus întregul an topul vânzărilor şi ar putea încheia anul înaintea jocului de fotbal Fifa 21.

Cât despre piaţa americană de gaming, ea a accelerat cu 22 % comparativ cu 2019, cu vânzări în valoare de 44 de miliarde de dolari.

Cât despre consolele de joc, putem spune doar că în Franţa, site-ul unui magazin ce vinde astfel de produse a fost blocat pe fondul unui trafic colosal. Stocurile au fost vândute înainte chiar să apară console PlayStation şi Xbox Series. Totul a fost vândut în mai puţin de 5 minute, după ce a fost posibilă pre-comandarea acestora.