Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 Franţa: Pentru a sta liniştiţi la masa de Crăciun, francezii se testează

in_franta_puncte_de_testare_pentru_depistarea_covid-19_au_fost_amenajate_in_multe_farmacii.jpg

În Franta, puncte de testare pentru depistarea Covid-19 au fost amenajate în multe farmacii.
În Franta, puncte de testare pentru depistarea Covid-19 au fost amenajate în multe farmacii.
Image source: 
© REUTERS - ERIC GAILLARD

Sărbătorile se apropie iar autorităţile franceze cer tot mai insistent ca lumea să nu lase garda jos în acest timp de festivităţi. Iar pentru a sta liniştiţi la masa de Crăciun mulţi sunt cei care şi-au planificat să se testeze înainte de 25 decembrie.

Consiliul Stiinţific recomandă celor care vor lua masa cu persoanele mai în vârstă din familie ori cu cele care prezintă un risc medical, să se auto-izoleze câteva zile înainte de a se întâlni cu cei dragi.

Dar mulţi francezi se gândesc să se testeze mai degrabă decât să se auto-izoleze.

De la finele lui octombrie, în Franţa pot fi făcute teste rapide, gratuite şi fără prescripţie medicală în gări şi areoporturi ori în farmacii.

Un sondaj IFOP arată că 26 % dintre francezi şi-au planificat să se testeze înainte să meargă să îşi vadă familia, pentru a petrece împreună Crăciunul.

Romain Socquet este proprietarul unei farmacii situate în Centrul Comercial din Montigny Le Bretonneux : "În mijlocul epidemiei la noi se testau 110 persoane pe zi. Ulterior, a scăzut numărul undeva la 40 de teste pe zi iar acum urcă din nou, odată ce ne apropiem de sărbători, avem undeva cu 20 / 30% mai multe teste realizate zilnic".

Farmacista Nada Oréya se ocupă de prelevarea eşantioanelor necesare şi vorbeşte despre importanţa unui astfel de test înainte de sărbători :

"Testul poate face diferenţa rapidă între cei negativi şi cei pozitivi iar cei depistaţi pozitivi trebuie să se izoleze pentru a nu contamina mai departe. Indiferent de rezultat, este necesar ca toată lumea să respecte regulile sanitare. Cred că stăm altfel la masa de Crăciun ştiind că putem contamina pe cei din jur."

Medicul generalist Jerome Marty crede că fiecare dintre voi va fi ceva mai relaxat în această perioadă de sărbători dar, atenţionează el, chiar nu e momentul să renunţăm la gesturile minime sanitare, nu anul acesta :

"Să tot spunem oamenilor purtaţi mască în permanenţă, chiar şi acasă, în familie - a devenit iluzoriu. Ne amăgim noi pe noi căci ştim că va veni  acel momentul din zi în care spunem că avem nevoie de viaţa noastră de dinainte de epidemie. De aceea trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de a testa foarte des iar un auto-test ar fi un lucru bun.

Déjà, săptămâna aceasta în Franţa s-au făcut cu aproape 20% mai multe teste decât a fost cazul săptămâna trecută.