Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legalizarea avorturilor în Argentina: un exemplu pentru întreaga Americă latină

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Argentina legalizează avorturile şi dă astfel un exemplu remarcabil întregii Americi latine unde influenţa catolică rămîne încă foarte puternică. Argentinienii au fost, şi rămîn de altfel, foarte divizaţi în privinţa acestui aspect. În urmă cu doi ani parlamentarii au respins un proiect de lege privind avoturile. Potrivit surselor oficiale, în jur de 38 000 de femei sunt spitalizate anual din cauza avorturilor practicate clandestin în această ţară numărînd 44 de milioane de locuitori. 

Papa Francisc, argentinian de origine, a ţinut pînă în ultima clipă să semnaleze că Biserica Catolică se opune acestei legi. Deputaţii şi senatorii argentinieni au privit însă realitatea cu ochii raţiunii: în fiecare an între 370 000 şi 520 000 de femei recurg la avorturi clandestine. Iar între 1983 şi 2018 au murit peste 3000 de femei din cauza avorturilor realizate în condiţii necorespunzătoare.

Agenţia Reuters arată că Argentina este prima mare ţară a Americii latine care adoptă această legislaţie. Avorturile mai sunt legale în Cuba, în Uruguay, în capitala Mexicului precum şi în statul mexican Oaxaca…

Pînă acum Argentina autoriza avorturile, în virtutea unei legi din 1921, doar în caz de viol sau de primejdie pentru viaţa mamei. Noua lege autorizează avortul, fără condiţii, în primele 14 saptămîni de sarcină… Preşedintele argentinian de centru-stînga Alberto Fernandez a reacţionat după aprobarea legii în Senat cu următoarele cuvinte: „Astăzi am creat o societate mai bună care extinde drepturile femeilor şi garantează sănătatea publică”.

Tabloul mondial privind avorturile este plin de contraste, se arată într-o depeşă a Agenţiei France Presse. Statul Salvador, de exemplu, a adoptat în 1998 o legislaţie drastică, avortul fiind interzis indiferent de circumstanţe, chiar dacă viaţa mamei este în pericol. Pedepsele pentru încălcarea acestei legi sunt extrem de aspre, între doi şi opt ani de închisoare, iar dacă sarcina a fost mai mare de 22 de săptămîni, avortul este considerat omicid şi se pedepseşte în Salvador cu 30 pînă la 50 de ani de închisoare. În jur de 15 ţări pe glob au astfel de legislaţii severe, printre ele numărîndu-se Honduras, Congo, Senegal, Egipt, Madagascar, Haiti, Filipine, Laos…

În numeroase ţări avortul este permis dar în condiţii foarte precise şi restrictive. În această categorie de ţări intră Brazilia, Chile, Venezuela, Parahuay, Guatemala, Polonia, Libia, Siria, Afganistan, Birmania, Sri Lanka…

Femeile dispun efectiv de propriul lor corp şi au voie să avorteze fără condiţii doar în Europa (cu unele excepţii), America de nord şi Oceania.
Noua Zeelandă a depenalizat avortul în martie anul acesta, pînă acum el era pasibil de 14 ani închisoare – pedeapsă care nu a fost însă aplicată niciodată.

Să ne amintim că în Irlanda avortul a devenit legal în septembrie 2018, în urma unui referendum.  

In Franţa este în discuţie un proiect de lege prin care perioada legală de practicare a unui avort trece de la 12 la 16 săptămîni. Acest text de lege urmează să fie discutat în Senat la sfîrşitul lunii ianuarie anul viitor.