Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentate noiembrie 2015 Franţa: Procesul se deschide în 2021 în Paris

90_de_persoane_si-au_pierdut_viata_in_atacul_jihadist_din_sala_de_concerte_bataclan_din_paris_pe_13_noiembrie_2015._procesul_atentatelor_produse_in_aceeasi_seara_in_paris_si_in_saint_denis_incepe_in_2021._.jpg

90 de persoane si-au pierdut viata în atacul jihadist din sala de concerte Bataclan din Paris , pe 13 noiembrie 2015. Procesul atentatelor produse în aceeasi seara, în Paris si în Saint Denis, începe în 2021.
90 de persoane si-au pierdut viata în atacul jihadist din sala de concerte Bataclan din Paris , pe 13 noiembrie 2015. Procesul atentatelor produse în aceeasi seara, în Paris si în Saint Denis, începe în 2021.
Sursa imaginii: 
AFP - STEPHANE DE SAKUTIN
În 2021 începe procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015. El este prevăzut să se întindă pe 7 luni. În prezent este finalizată construcţia unei săli speciale de audienţă, ce poate găzdui până la 500 de persoane. Ea este amenajată în prezent în Palatul de Justiţie din Paris special pentru a găzdui acest proces. După un an 2020 în care multe procese au fost date peste cap de epidemia de coronavirus, anul judiciar 2021 rămâne incert şi el din acelaşi motiv.

Procesul urmează să înceapă pe 8 septembrie 2021 şi se va derula până la finele lui martie 2022. Mai exact, 110 zile de audieri continue. 

 

Pe 13 noiembrie 2015, trei comandouri formate din 9 bărbaţi au atacat în mai multe puncte din capitala Franţei şi în Saint Denis, la Stade de France, terasele unor restaurante şi în sala de concerte de la Bataclan. 130 de oameni şi-au pierdut viaţa iar 350 au fost răniţi, fiind cele mai sângeroase atentate produse vreodată în Franţa. 

 

În total, există 1.750 de părţi civile în dosar şi 20 de acuzaţi. Lor li se vor adăuga sute de avocaţi şi de jurnalişti ce vor fi prezenţi pe dura celor 110 zile de proces. Motiv pentru care este construită în prezent o sală cu peste 500 de locuri, pentru a putea cuprinde toate părţile vizate de proces. 

Procesul era iniţial prevăzut să înceapă în ianuarie 2021 dar a fost decalat din cauza crizei sanitare. 

14 dintre acuzaţi se află în prezent pe mâna justiţiei franceze ori a celei belgiene iar alţi 6 sunt vizaţi de un mandat de arestare. Unii sunt de negăsit.

 

Salah Abdeslam, deţinut în Franţa, în izolare, va fi judecat pentru asociere la fapte teroriste criminale şi omor în bandă organizată în relaţie cu o grupare teroristă. El este singurul supravieţuitor al comandourilor care au făcut 130 de morţi în seara zilei de 13 noiembrie, în Paris şi în Saint-Denis.

 

Belgianul Oussama Atar, bănuit că a planificat din Siria atentatele din Franţa, va fi judecat în lipsă pentru conducerea unei organizaţii teroriste şi complicitate la omor în banda organizată. Cunoscut drept unul dintre emirii grupării Stat Islamic, acesta nu a fost niciodată reperat. El este considerat mort de serviciile de informaţii. 

 

Investigaţiile au dus la o celulă jihadistă foarte importantă, cu ramificaţii în Europa, în special în Belgia. 

 

Celula a lovit câteva luni mai târziu, pe 22 martie 2016, în aeroportul şi în metroul din Bruxelles. 32 de oameni au murit atunci. Procesul acestui atentat nu va avea loc înainte de septembrie 2022.