Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autorităţile promit accelerarea operaţiunii de vaccinare în Franţa

capture_decran_2021-01-03_a_17.06.22.png

Mauricette, 78 de ani, prima persoană vaccinată într-un cămin medicalizat pentru persoane vîrstnice în Franţa, 27 decembrie 2020.
Mauricette, 78 de ani, prima persoană vaccinată într-un cămin medicalizat pentru persoane vîrstnice în Franţa, 27 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AFP - THOMAS SAMSON

În Franţa, campania de vaccinare a început sub semnul polemicilor şi al criticilor legate de ritmul prea lent al operaţiunii. Autorităţile de resort promit însă că săptămînal vor fi disponibile 500 000 de vaccinuri.

Anul trecut, la începutul lunii decembrie, primul ministru Jean Castex promitea că în luna ianuarie a acestui an 2021 vor fi vaccinate un milion de persoane. În prezent marea problemă nu pare să fie însă furnizarea vaccinurilor ci logistica, mai precis organizarea unui sistem eficient de vaccinare. Cum francezii se compară foarte des cu germanii, imediat după începerea campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie anul trecut, unele voci mediatice se lamentau deja spunînd: „ia te uită, în aceeaşi unitate de timp noi vaccinăm 350 de persoane iar germanii 165 000 de persoane”.

Franţa face tot posibilul în orice caz pentru a accelera operaţiunea, mai ales după ce preşedintele Emmanuel Macron a cerut insistent acest lucru în cursul alocuţiunii sale de pe 31 decembrie. Profesioniştii din domeniul sănătăţii, de exemplu, vor fi vaccinaţi mai repede decît s-a prevăzut. În jur de 25 000 de astfel de persoane, avînd peste 50 de ani, urmează să figureze în prima tranşă. Iar sîmbătă 2 ianuarie 60 de voluntari s-au şi prezentat fiind vaccinaţi cu primele doze Pfizer.  

Mulţi francezi sunt însă reticienţi faţă de acest vaccin recent, unii dintre ei fiind chiar membri ai personalului medical. Săptămîna aceasta ar urma să fie create în Franţa peste o sută de centre de vaccinare.
O altă strategie criticată este aceea de vaccinare masivă a persoanelor vîrstnice, avînd peste 75 de ani, din numeroasele cămine de bătrîni. Cum procedura prevede, în Franţa, obţinerea acordului prealabil al persoanei urmînd să fie vaccinate, este greu de imaginat accelerarea operaţiunii în aceste cămine. Unul din motive fiind şi faptul că, după cum arată statisticile oficiale, în aceste centre medicalizate pentru bătrîni, şase persoane din zece suferă de tulburări cognitive.