Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce se vaccinează aşa de încet în Franţa şi ce prevede să facă guvernul de la Paris ca să accelereze ritmul?

vaccin.jpeg

Vaccinare într-un azil de bàtrâni din Burgundia (Franta), 30 decembrie 2020.
Vaccinare într-un azil de bàtrâni din Burgundia (Franta), 30 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
Reuters/pool

Se agită spiritele în fruntea statului francez! Acuzate de lentoare în campania de vaccinare anti-Covid, criticate de opoziţie dar şi  de o parte a corpului medical, autorităţile de la Paris încearcă să accelereze lucrurile. O serie de reuniuni au avut déjà loc la acest început de săptămână, începând cu cea convocată de preşedintele Emmanuel Macron. Au participat la aceste discuţii la nivel înalt premierul Jean Castex şi o serie de alţi miniştri din executivul de la Paris. Care este problema în Franţa, de ce nu se vaccinează lumea mai repede, sunt destule doze de vaccin la dispoziţie?

La ora actuală, doar câteva sute de francezi – mai exact 516 potrivit site-ului independent covidtracker.fr - au primit prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech, singurul deocamdată omologat la nivelul UE. Comparativ, Germania a injectat déjà aproape 250.000 de persoane în acelaşi răstimp de o săptămână – începând cu 27 decembrie – Italia a realizat 85.000 de vaccinări iar Marea Britanie un milion. In actualul ei ritm – lent, foarte lent chiar – Franţa va atinge această cifră de un milion de oameni vaccinaţi în 19 ianuarie ....2050. Ca să ajungă la milionul de imunizaţi la sfârşitul acestei luni şi nu peste trei decenii, Parisul va trebuie să accelereze, să vaccineze zilnic peste 33.000 de pacienţi.

De ce se vaccinează totuşi aşa de încet în Hexagon? In esenţă, dintr-un singur motiv şi anume din cauza strategiei de vaccinare prezentate şi asumate de autorităţi. Aceasta prevede trei etape succesive: mai întâi, până la finele acestei luni, urmează să fie vaccinaţi rezidenţii din azilurile de bătrâni şi personalul medical de acolo, apoi în februarie-martie persoanele cu risc – adică cele care prezintă diverse alte patologii – şi, în fine, începând cu aprilie, restul populaţiei franceze. Evident, cea care doreşte, vaccinul anti-Covid nefiind obligatoriu în Franţa.

Problema este că pentru persoanele în vârstă din aziluri, procedura administrativă este anevoiaosă. Intr-o primă etapă, rezidenţii trebuie să fie consultaţi de un medic pentru a vedea dacă sunt sau nu capabili să suporte acest nou vaccin. Apoi, trebuie obţinut consimţământul lor scris, lucru pentru care au la dispoziţie 4-5 zile. In fine, odată vaccinaţi cu prima doză trebuie puşi sub supraveghere medicală cel puţin un sfert de oră. Nu în ultimul rând, dacă aceşti bătrâni nu sunt capabili să-şi dea singuri consimţământul, e nevoie de unda verde a tutorelui pentru a-i putea înţepa, lucru care mai poate lungi procesul de vaccinare a acestei populaţii fragile.

Un milion vaccinaţi în ianuarie, 26 de milioane până la vară

La acest capitol, guvernul de la Paris a decis să accelereze lucrurile şi şi-a modificat calendarul vaccinal. „Incepând de acum încolo, vor putea fii vaccinate toate cadrele medicale de peste 50 de ani sau cele cu factori de risc”, a anunţat ministrul Sănătăţii Olivier Véran. Dealtfel, o serie de medici şi infirmieri s-au vaccinat déjà în timpul week-end-ului.

In paralel, se vor deschide „centre de proximitate” unde oamenii vor putea veni ca să se vaccineze. La fel, la nivel regional şi departamental, se vor deschide locuri speciale în spitale pentru a ţine ritmul vaccinărilor personalului medico-sanitar. Problema este că dacă doze există – 560.000 actualmente în Franţa, şi o jumătate de milion de doze noi aşteptate săptămânal – nu se ştie dacă vor fi suficiente braţe ca să facă înţepăturile. Motiv pentru care se studiază posibilitatea de a-i pune la treabă şi pe farmacişti...

Executivul de la Paris îşi susţine mai departe obiectivul de un milion de francezi vaccinaţi în ianuarie şi 26 de milioane până la vară.

In opinia numărului doi al Reuniunii naţionale – partidul extremei drepte franceze – Jordan Bardella, „Franţa a ajuns de râsul lumii. E o ruşine” a declarat aghiotantul lui Marine Le Pen. Liderul senatorilor republicani – partid conservator, tot în opoziţie – Bruno Retailleau, „după măşti, teste şi carantine, un nou eşec ar fi teribil”. Un coleg de-al lui, deputat, a denunţat de partea sa „un sabotaj administrativ din partea birocraţiei sanitare care se află în fruntea statului”.

Criticile se fac tot mai des auzite la Paris. Din partea opoziţiei parlamentare dar şi din rândul specialiştilor şi a presei

Presa e şi ea cu vântul în pupă contra strategiei vaccinale guvernamentale. Libération  constată că „elogiul lentorii a fost pus la zid. Responsabilul campaniei de vaccinare, infecţiologul Alain Fischer, se lăuda nu demult că Franţa este singura ţară din lume care cere un consimţământ scris înaintea primei injecţii. Acelaşi personaj recunoaştea însă complexitatea misiunii într-o ţară care numără 14.000 de aziluri de bătrâni” mai constată ziarul de centru-stânga.

Le Figaro, cotidian conseravtor, sublinează „rateurile vaccinării” şi e de părere că „trăim o criză politică. Franţa e campioana restricţiilor, are medalia de aur a atestaţilor dar e ultima pentru a găsi soluţii” deplânge directorul adjunct al redacţiei de la Figaro.

Printre specialişti să-l cităm pentru început pe reputatul genetician Axel Kahn care într-o tribună publicată vineri dădea vina pentru acest „dezastru” pe două cauze: „greutatea administrativă şi rigiditatea procedurală”. Seful serviciul de boli infecţionase la spitalul Tenon din Paris – unul dintre cele mai mari ale capitalei – avertizează de partea sa că „fiecare zi de întârziere în campania de vaccinare provoacă între 150 şi 300 de morţi suplimentari.” Un cardiolog parizian citat de ziarul Le Monde se întreba însă retoric dacă „chiar e un privilegiu să fii repede vaccinat? Am un pic impresia că suntem nişte cobai. Vaccinul Pfizer a fost autorizat doar după două luni de teste” spune doctorul Pierre-Vladimir Ennezat. „Insuşi actualul coordonator al campaniei de vaccinare avea dubii nu demult” reaminteşte medicul.

 
De se vaccinează aşa de încet în Franţa şi ce prevede să facă guvernul de la Paris ca să accelereze ritmul?