Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Confruntată cu critici, Franţa schimbă macazul şi promite că va vaccina la fel de repede precum celelalte ţări europene

veran.jpg

Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, într-un centru de distribuire al vaccinului anti-Covid, 22 decembrie 2020.
Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, într-un centru de distribuire al vaccinului anti-Covid, 22 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AP - Geoffroy Van der Hasselt

Confruntat cu critici din toate părţile – opoziţie, medici, presă şi opinie publică – ministrul francez al Sănătăţii, Olivie Véran, a promis marţi că va « amplifica, accelera şi simplifica » procesul de vaccinare anti-Covid. Astfel, se vor putea imuniza cât de repede pompierii şi asistenţi sociali de peste 50 de ani care vin acasă ca să ajute persoanele în vârstă. De asemenea, până la sfârşitul lunii se va autoriza şi vaccinarea bătrânilor de peste 75 de ani. O adevărată schimbare de strategie a autorităţilor de la Paris.

«Ritmul de croazieră al vaccinărilor anti-Covid se va apropia în curând de cel al vecinilor noştri europeni» a promis Olivier Véran. Noile anunţuri făcute de ministrul Sănătăţii reprezintă într-adevăr o schimbare radicală în strategia de vaccinare promovată de zece zile încoace de Paris.

Până acum, în prima etapă a campaniei de vaccinare, nu erau luaţi în calcul decât rezidenţii din azilurile de bătrâni şi personalul medico-sanitar care lucrează acolo. De luni, s-a dat unda verde şi vaccinării medicilor şi infirmierilor de peste 50 de ani sau cu risc de boală din afara acestor cămine de bătrâni. In fine, de acum, de marţi încolo, lista celor admişi cu prioritate la dozele de vaccin s-a lărgit şi mai mult. Pompierii şi asistenţii sociali de peste 50 de ani care vin acasă la oamenii bolnavi sau vârstnici ca să-i ajute, se vor putea vaccina şi ei prioritar.

Schimbarea de macaz, în strategia guvernamentală, survine după o serie de critici privind lentoarea procesului de vaccinare din Franţa. Astfel, în prima săptămână nu au fost imunizate în Franţa decât puţin peste 500 de persoane, în majoritate bătrâni din aziluri pentru care procedura administrativă este foarte greoaie.

După o primă schimbare de viteză luni, zi în care ministrul Véran spune că au fost vaccinate 2.000 de persoane, marţi ritmul s-a accelerat şi mai mult. «Până joi vom fi pe o curbă exponenţială» mai spune oficialul francez. In fine, Olivier Véran promite că până la sfârşitul acestei luni, vaccinarea va fi deschisă şi persoanelor de peste 75 de ani care nu sunt în azilurile de bătrâni ci la domiciliul lor. «E vorba de 5 milioane de oameni» a precizat ministrul. In planul iniţial al guvernului, această categorie de populaţie nu ar fi avut acces la vaccin decât în februarie sau martie.

In fine, se va crea în curând – detaliile urmează să fie date joi – un fişier cu toţi francezii care vor să fie vaccinaţi anti-Covid. «Inscrierile se vor putea face pe internet, prin telefon sau pe aplicaţia specifică TousAntiCovid» a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Pentru a face faţă creşterii ritmului de vaccinări, se vor deschide în ţară, până la finele lui ianuarie, între 500 şi 600 de centre de vaccinare. La ora actuală, doar circa 30 de spitale din Franţa au vaccinuri anti-Covid în dotare. In următoarele 24 de ore numărul lor se va tripla. Medicii din spitale atrag însă atenţia că spitalele singure nu îi vor putea vaccina pe toţi francezii. Cu cât populaţia de vaccinat va creşte, cu atât va fi nevoie de mai multă lume pentru a realiza respectivele înţepături.

In paralel, autorităţile de la Paris spun că «vor amplifica şi comenzile de vaccinuri la nivel european pentru a putea mări ritmul şi intensitatea livrărilor destinate Franţei.» La ora actuală, Franţa primeşte săptămânal 500.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, singurul agreat pentru moment de UE. In cazul în care Agenţia europeană a medicamentului dă şi unda verde vaccinului Moderna, Franţa ar mai putea primi lunar o altă jumătate de milion de doze.

 
Confruntată cu critici, Franţa schimbă macazul şi promite că va vaccina la fel de repede precum celelalte ţări europene