Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hubert Védrine: Pandemia de coronavirus provoacă un şoc mai violent decât 11 septembrie 2001

vedrine.jpg

Hubert Védrine a fost ministru de externe al Frantei la sfârsitul anilor 90 si secretar general al presedintiei franceze.
Hubert Védrine a fost ministru de externe al Frantei la sfârsitul anilor 90 si secretar general al presedintiei franceze.
Sursa imaginii: 
RFI

Intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro, Hubert Védrine, fost ministru de externe al Franţei între 1997 şi 2002, fost secretar general al preşedinţiei franceze în epoca lui François Mitterrand, afirmă printre altele că «pandemia de coronavirus provoacă un şoc mai violent şi mai global decât atentatele din 11 septembrie 2001». Azi, Hubert Védrine conduce un cabinet de consultanţă geostrategică.

Hubert Védrine, după cum sublinează şi cei de la Figaro care au realizat interviul cu el, nu este doar un fost ministru de externe sau un ex-secretar general al preşedinţiei franceze. Este şi «un spirit independent, o voce ascultată de toţi şefii de stat francezi, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga.»

In opinia celui care azi se prezintă drept simplu analist geopolitic, «anul 2020 marchează, pentru Occident cel puţin, anul care a pus capăt unei lungi perioade de pace, de îmbogăţire, de nepăsare dar şi de aroganţă şi irealism. Pandemia provoacă un şoc mai violent şi mai global decât atentatele anti-americane din 11 septembrie 2001. Acele atacuri, ca şi criza financiară din 2008, nu au afectat decât o paret a lumii. Acum, pentru prima dată în istorie, umanitatea întreagă se teme de acelaşi lucru în acelaşi timp» notează Hubert Védrine.

După ce reaminteşte concluziile virologilor care toţi consideră că această pandemie se datorează, printre altele, suprapopulării planetei, urbanizării şi tăierilor de păduri, fostul ministru de externe al Franţei e de părere că trebuie să tragem repede învăţămintele de pe urma acestei pandemii, lucru care, în opinia lui, va pune la pământ ultimele reticenţe privind pericolele ecologice şi rezistenţa faţă de ecologizare. Pe scurt, «pandemia ne va obliga să reunim cele două ramuri ale Cunoaşterii – literele şi ştiinţele – separate în Occident din secolul 18. Opoziţia sterilă între « natură » şi « cultură » va trebui depăşită » spune Védrine.

Făcând apoi o analiză a lumii de dinainte de pandemie, fostul şef al diplomaţiei franceze constată că «încă din 2019, lumea semăna mai mult cu un mare bâlci decât cu o comunitate internaţională. Occidentalii déjà pierduseră monopolul puterii, tensiunile sino-americane existau déjà de când sosise la putere Xi Jinping. Nu în ultimul rând, faptul că Rusia a rămas rusească – adică nu s-a occidentalizat – a provocat mare frustrare în Occident. In acest răstimp, Europa a confirmat că este zona din lume în care este cel mai greu de conciliat individualismul şi disciplinele colective vitale. In acest context, pandemia a întărit în mod clar Asia şi în particular China. Această criză afectează întregul Occident» spune Hubert Védrine.

Intrebat cum i se pare că s-a «descurcat» Franţa în această criză, comparativ cu alte state europene, fostul ministru de externe francez este categoric. «Franţa mai are atuuri întrucât sistemul ei instituţional este conceput pentru a rezista furtunilor. Dar asta nu înseamnă că ţara nu este şi ea afectată de complotism, de obscurantism sau de populism. In plus, faţă de alte ţări europene, Franţa mai suferă de patologii specifice precum tendinţa de a spune că tot ce ni se întâmplă e din cauza noastră. Tot în Franţa apare când şi când un curent radical, fie de extremă dreaptă, fie de extremă stângă, care are o formă de complezenţă faţă de violenţă. Nu în ultimul rând, Franţa are o problemă economică» mai constată Védrine.

Pe finalul interviului acordat confraţilor de la Figaro, ex-secretarul general al preşedinţiei franceze comentează şi alegerea lui Joe Biden la preşedinţia SUA. «E o veste bună că americanii au reuşit să întoarcă pagina Trump într-o ţară practic divizată în două. Dar nu trebuie să ne facem iluzii. Donald Trump a fost şocant, respingător, dar nu el i-a împiedicat pe europeni să se afirme mai mult. Putem să ne bucurăm că pleacă de la putere dar nu trebuie să ne facem iluzii cu privire la simpatica lume transatlantică pe care o vom regăsi. SUA vor reveni la multilateralism pentru a prelua conducerea. Cu atât mai bine pentru organizaţii precum OMC, OMS sau Unesco dar după uşurarea iniţială, realitatea se va impune. Americanii şi europenii sunt verişori, cu o origine comună, dar se vor îndepărta treptat unii de alţii» prezice Hubert Védrine.

 
Hubert Védrine: Pandemia de coronavirus provoacă un şoc mai violent decât 11 septembrie 2001