Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia confruntată cu spectrul unui faliment de stat

2020-05-13t135555z_550185948_rc2png9f9r72_rtrmadp_3_brazil-politics_0.jpeg

Jair Bolsonaro în mai 2020.
Jair Bolsonaro în mai 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Adriano Machado

„Brazilia este în stare de faliment, nu mai pot face nimic.” Am citat o declaraţie a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro făcută în context de agravare a pandemiei şi de prăbuşire a economiei braziliene.

Pandemia a lovit puternic în Brazilia, numărul de morţi se apropie de pragul fatidic de 200 000 de mii. Contaminările zilnice se situează în jur de 60 000, iar rata deceselor pare să se agraveze, urmare directă, spun specialiştii, a faptului că brazilienii au sărbătorit Crăciunul şi Anul Nou fără suficiente măsuri de precauţie.

Statul i-a ajutat pînă acum masiv pe brazilienii aflaţi în situaţie de precaritate. Un ajutor de urgenţă a fost acordat timp de nouă luni şi, arată Agenţia France Presse, de el au beneficiat 68 de milioane de brazilieni, deci o treime din populaţie. Aceste ajutoare au fost însă întrerupte sub presiunea pieţelor financiare, neliniştite de deficitul enorm care se acumulează în Brazilia.

Jair Bolsonaro se află în prezent la jumătatea mandatului său şi într-o situaţie delicată. Pe 20 ianuarie el îşi va pierde principalul susţinător pe plan internaţional, odată cu plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă. Odată cu suprimarea ajutoarelor de stat el riscă să-şi piardă total şi popularitatea. Iar gestiunea haotică a crizei sanitare nu îl plasează ca favorit pentru prezidenţialele de anul viitor. El fost deja ţinta multor critici şi din cauza politicii sale ultra-liberale în regiunea Amazonului.

În mod paradoxal, economia braziliană, intrată în criză din 2014, a profitat anul acesta de pe urma infuziei de ajutoare sociale. Potrivit Agenţiei France Presse, statul a injectat practic 45 de miliarde de dolari în economie şi a scos Brazilia din recesiune. Acum, însă, Brazilia se află între ciocan şi nicovală, afirmă un expert, altfel spus între presiunea elitelor financiare şi spectrul unei agravări a sărăciei. Agenţia France Presse reia într-o depeşă apeluri cuvintele disperate ale unei femei de 35 de ani care afirmă că fără ajutoarele de la stat nu va avea cu ce să-şi alimenteze copiii. Brazilia numără în prezent peste 14 milioane de şomeri şi probabil că zeci de mii de brazilieni se află în situaţia descrisă mai sus.