Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: «Ce s-a întâmplat la Washington, nu este America» (mesaj VIDEO)

macron_twitter.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, transmitând un mesaj americanilor, în noaptea de 6-7 ianuarie 2021.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, transmitând un mesaj americanilor, în noaptea de 6-7 ianuarie 2021.
Sursa imaginii: 
Twitter/Emmanuel Macron

In toiul nopţii de miercuri spre joi, puţin după ora 3 dimineaţa, preşedinţia franceză a publicat pe reţelele de socializare un mesaj video al lui Emmanuel Macron. Intr-o alocuţiune de trei minute, liderul de la Paris îi cheamă pe americani «să nu cedeze nimic în faţa violenţelor comise de câţiva oameni».

«Când într-una dintre cele mai vechi democraţii din lume, partizanii unui preşedinte pe picior de plecare repun în cauză, cu armele în mână, rezultatele legitime ale unui scrutin, este pusă în pericol o idee universală, cea care spune că un om are dreptul la o voce» remarcă preşedintele francez într-un clip video de trei minute intitulat, în engleză, «We believe in democracy», «credem în democraţie».

In alocuţiunea sa transmisă în toiul nopţii, Emmanuel Macron reaminteşte apoi aportul Franţei la crearea SUA, citează nume celebre precum Lafayette şi Toqueville, evocă sprijinul americanilor în favoarea Franţei în timpul celor două războaie mondiale, după care afirmă că «Franţa este, cu putere, hotărâre şi fervoare, alături de poporul american şi de toate popoarele care vor să-şi aleagă liderii, să-şi decidă soarta şi viaţa. Nu vom ceda nimic violenţei comise de unii care vor să repună în cauză totul. Vreau să vă spun că am toată încrederea în forţa democraţiei americane, vreau să vă transmit amiciţia noastră poporului şi democraţiei americane» mai spune liderul de la Paris în mesajul video postat noaptea trecută. De notat că ultimele paragrafe, ultimele 30 de secunde ale mesajului prezidenţial francez, au fost apoi rostite de Macron şi în limba engleză. «Ce s-a întâmplat azi la Washington, nu este America» afirmă astfel preşedintele francez.

 

 

 
Emmanuel Macron: «Ce s-a întâmplat la Washington, nu este America»