Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Au trecut 6 ani de la atentatul contra revistei Charlie Hebdo

la-photo-d-archives-du.jpg

Fresca cu membri redactiei Charlie Hebdo ucisi de comandoul islamist în 7 ianuarie 2015.
Fresca cu membri redactiei Charlie Hebdo ucisi de comandoul islamist în 7 ianuarie 2015.
Sursa imaginii: 
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

S-au împlinit 6 ani de când redacţia revistei satirice Charlie Hebdo a fost decimată de un comando de doi islamişti. In ciuda contextului sanitar, autorităţile franceze au ţinut să marcheze comemorarea. Cum şi în ce fel?

Printre personalităţile politice care au participat joi la ceremonii, s-au numărat ministrul francez de interne Gérald Darmanin, primăriţa capitalei franceze, Anne Hidalgo dar şi François Hollande, preşedinte al Franţei în momentul atacului.

Minute de reculegere, coaroane de flori şi imnul francez, Marseilleza, au ritmat ceremoniile încadrate de un impresionant dispozitiv poliţienesc. Responsabilii politici şi reprezentanţii cultelor, vreo 20 de oameni în total, împreună cu familiile victimelor, s-au recules mai întâi pe strada pe care se afla vechiul sediu al redacţiei Charlie Hebdo. 11 membri ai echipei, printre care o serie de desenatori şi caricaturişti emblematici, fuseseră omorâţi atunci de cei doi terorişti islamişti.

Omagiul următor a avut loc nu departe, pe bulevardul pe care a fost ucis cu sânge rece, de către terorişt, un poliţist rănit şi aflat la pământ. In fine, comemorările s-au încheiat la magazinul Hyper Cacher de lângă porte de Vincennes, acolo unde, două zile după masacrul de la revista satirică, au fost luaţi ostateci şi apoi ucise 4 persoane – trei clienţi şi un casier - într-un magazin evreiesc de către un alt islamist, Amedy Coulibaly, apropiat de fraţii Kouachi, autorii atacului de la Charlie Hebdo.

Reamintim că ceremonia din acest an s-a derulat într-un moment mai special decât în trecut întrucât a survenit la nici o lună după verdictul pronunţat în urma procesului complicilor teroriştiilor – cei trei autori ai atacurilor fiind ucişi acum 6 ani, în momentul intervenţiei poliţiei. Cei 13 complici ai teroriştilor au fost condamnaţi la diverse pedepse cu închisoarea, de la 4 ani la puşcărie pe viaţă.

 
Au trecut 6 ani de la atentatul contra revistei Charlie Hebdo