Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: situaţia sanitară rămîne neliniştitoare, vaccinarea devine prima urgenţă a guvernului

capture_decran_2021-01-07_a_18.57.00.png

Premierul francez Jean Castex.
Premierul francez Jean Castex.
Image source: 
Thomas SAMSON POOL/AFP

Primul ministru francez Jean Castex a acordat joi 7 ianuarie o nouă conferinţă de presă legată de situaţia sanitară în Franţa. Victoria împotriva virusului este încă departe, executivul le cere francezilor să respecte în continuare restricţiile impuse pînă acum, dar şi să aibă încredere în vaccinurile propuse.

Măsurile deja în vigoare sunt deci menţinute, şi chiar întărite în regiunile unde virusul îşi intensifică prezenţa. Muzeele, cinematografele, teatrele, sălile de sport, piscinele, restaurantele şi barurile rămîn închise pînă la noi ordine. Pe 20 ianuarie urmează să fie făcut un nou bilanţ şi se va decide dacă de pe întîi februarie sectorul cultural va putea redemara în mod normal. Un alt sector care rămîne „îngheţat” este cel al sporturilor de iarnă: francezii nu vor putea schia în luna ianuarie pe teritoriul Hexagonului.

Guvernul se angajeză să sprijine în continuare toate sectoarele de activitate afectate de epidemie.

Interdicţiile de circulaţie rămîn în vigoare între ora 20 şi ora 6 dimineaţa, iar în unele departamente ele încep la ora 18.

Primul ministru francez Jean Castex precizează că, în ciuda campaniei de vaccinări,sezonul rece rămîne favorabil circulaţiei virusului. Strategia de testare-vaccinare-alertare va fi aplicată cu şi mai mare eficienţă.

„Vaccinul constituie principala noastră sursă de speranţă pentru a stopa pandemia”, a spus Jean Castex, recunoscînd că în Franţa campania de vaccinări a început mai tîrziu decît în alte ţări. Campania va fi însă accelerată, iar primul ministru le dă asigurări francezilor că Franţa dispune de stocurile necesare, deşi nu poate fi vaccinată în acelaşi timp toată populaţia. 15 milioane de persoane fragile rămîn prioritare. Profesioniştii din domeniul sănătăţii avînd peste 50 de ani vor începe să fie vaccinaţi începînd de lunea viitoare. Alte categorii profesionale şi de vîrstă urmează la rînd, încă în cursul acestei luni, pentru crearea, cît mai rapidă, a unei imunităţi colective.

Ministrul sănătăţii, Olivier Véran, a completat anunţurile făcute de primul ministru precizînd toate detaliile necesare: unde şi cum se pot vaccina francezii, ce proceduri (simplificate) trebuie să urmeze.  

După polemicile recente legate de încetineala cu care a început operaţiunea de vaccinare în Franţa, executivul demonstrează acum că este capabil să o ducă la bun sfîrşit repede şi în condiţii bune. Mai rămîne ca francezii înşişi să accepte vaccinarea care nu este obligatorie.