Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai «puternic» paşaport din lume este cel japonez

pass.jpg

Pasaportul japonez permite detinàtorului sà voiajeze fàrà vizà în 191 de state din lume.
Pasaportul japonez permite detinàtorului sà voiajeze fàrà vizà în 191 de state din lume.
Image source: 
bluebiz.com

In fiecare an, Henley Passport Index clasează paşapoartele din lumea întreagă în funcţie de câte ţări pot fi vizitate cu el fără viză. In 2021, paşaportul japonez se clasează, pentru al 4-lea an consecutiv, pe primul loc. Franţa pierde două locuri şi se regăseşte pe poziţia a 6-a în timp ce România este pe un onorabil loc 17 mondial. Clasamentul nu ţine seama de restricţiile excepţionale impuse din cauza pandemiei de Covid-19.

Henley & Partners, societatea de consultanţă care realizează anual clasamentul celor mai «puternice» paşapoarte din lume de 16 ani de zile, îşi bazează topul pe datele furnizate de Asociaţia transportului aerian internaţional (IATA), cea care ţine la zi cererile de vize din lumea întreagă.

Potrivit acestor informaţii, pentru al 4-lea an consecutiv, Japonia se clasează pe locul întâi. Cu un paşaport nipon poţi vizita fără viză 191 de state din lume. Locul 2 mondial este ocupat de Singapore cu 190 de «porţi» deschise iar pe locul 3, ex-aequo, regăsim Coreea de sud şi Germania cu 189 de posibilităţi de călătorie fără viză. Franţa este pe locul 6 mondial, alături de Irlanda, Olanda, Portugalia şi Suedia. Paşapoartele acestor ţări permit voiaje fără viză în 186 de state diferite. Americanii urmează imediat după, pe locul 7. In fine, pe locul 17 mondial regăsim paşaportul românesc care deschide porţile la 172 de ţări în timp ce un paşaport din Republica Moldova dă dreptul la călătorie fără viză în 120 de state, ceea ce pune ţara pe locul 47 mondial. Codaşul clasamentului Henley este Afganistanul. Cu un paşaport afgan poţi merge fără viză doar în 26 de ţări.

In analiza sa, cabinetul Henley notează că «în cei 16 ani de istorie ai indicelui, primele locuri erau ocupate în mod tradiţional de ţări din UE, Regatul unit sau SUA. Actuala poziţie de forţă a regiunii Asia-Pacific se va menţine întrucât numără dintre primele ţări din lume care încep să-şi revină din pandemie.»

 
Cel mai «puternic» paşaport din lume este cel japonez