Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2021, «anul François Mitterrand» în Franţa. Se împlinesc 40 de ani de la alegerea fostului preşedinte socialist şi un sfert de secol de la dispariţia sa

mittterrand.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, în dreptul mormântului lui François Mitterrand, 8 ianuarie 2021, Jarnac.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, în dreptul mormântului lui François Mitterrand, 8 ianuarie 2021, Jarnac.
Sursa imaginii: 
PHILIPPE LOPEZ/AFP

S-au împlinit, pe 8 ianuarie, 25 de ani de la moartea fostului preşedinte francez François Mitterrand. Ocazie cu care actualul şef de stat Emmanuel Macron s-a recules pe mormântul predecesorului său socialist, dând astfel startul «anului Mitterrand» în Franţa care se va celebra deci de-a lungul acestui an 2021.

In 2020 s-a celebrat «anul de Gaulle», mai exact cei 80 de ani ai apelului său din iunie 1940, şi o jumătatea de secol de la dispariţia fostului preşedinte. Tot anul trecut, Emmanuel Macron a salutat «modernitatea» lui Georges Pompidou, un alt fost şef de stat conservator. Nu în ultimul rând, actualul preşedinte a avut cuvinte elogioase despre Jacques Chirac şi Valéry Giscard d’Estaing după dispariţiile lor respective, în timpul mandatului lui Macron.

Cum notează un ziarist de la Le Monde, era momentul ca tânărul actual preşedinte «să restabilească puţin echilibrul, să marcheze şi personalitatea primului preşedinte de stânga al celei de-a 5-a Republici franceze.» Mai ales că în 2017, anul alegerii sale în funcţie, Macron şi-a descris linia politică drept una «gaullisto-mitterrandistă».

Profitând de cei 25 de ani de la moartea lui Mitterrand, Macron a decis deci să celebreze anul acesta «anul Mitterrand». O serie de comemorări sunt astfel déjà prevăzute. Startul a fost dat pe 8 ianuarie, ziua aniversară a morţii, în 1996, a fostului locatar de la Elysée. Aşa cum promisese, Emmanuel Macron s-a recules vineri, în cimitirul din Jarnac, pe mormântul lui François Mitterrand, dar nu a făcut nicio declaraţie. De pe urma ceremoniei nu vor rămane deci decât nişte fotografii: Macron singur în faţa mormântului, Macron vorbind cu apropiaţi sau «urmaşi politici» ai lui Mitterrand precum ex-preşedintele socialist François Hollande sau Ségolène Royal, fostă ministră şi ex-candidată la prezidenţiale. Nu a lipsit de la comemorarea morţii celui care a condus Franţa două mandate, adică 14 ani, nici actualul prim-secretar al partidului socialist francez, Olivier Faure.

Cum notează mai toţi comentatorii, această uniune de faţadă – se ştie, socialiştii francezi sunt divizaţi mai mult ca niciodată – s-a vrut mai mult un mesaj adresat actualului preşedinte. Emmanuel Macron, foarte efemer membru al partidului socialist şi ministru în mandatul lui Hollande, este acuzat de stânga că nu mai are nimic de a face cu socialiştii şi că această prezenţă la Jarnac era doar una oportunistă. E adevărat că cu nici 16 luni înaintea viitoarelor prezidenţiale, e greu să nu vezi în aceste gesturi comemorative şi un fel de a le face cu ochiul alegătorilor de stânga

Indiferent în faţa acestor critici, Emmanuel Macron mai are anul acesta cel puţin alte două date, două ocazii, de a reînvia memoria lui François Mitterrand. O dată pe 10 mai când se vor împlini 4 decenii de la prima alegere a socialistului la şefia statului. Apoi, pe 9 octombrie, aniversarea a 40 de ani de abolirea pedepsei cu moartea, una dintre cele mai importante fapte ale preşedinţiei lui Mitterrand.

 
2021, «anul François Mitterrand» în Franţa. Se împlinesc 40 de ani de la alegerea fostului preşedinte socialist şi un sfert de secol de la dispariţia sa