Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspendarea conturilor lui Donald Trump de pe reţelele sociale: oportunism sau admiterea eşecului? - analiză Le Monde

tempfileforshare_20210110-222815.jpg

Contul Twitter al lui Donald Trump a fost definitiv dezactivat.
Contul Twitter al lui Donald Trump a fost definitiv dezactivat.
Sursa imaginii: 
Twitter/Vasile Damian

In ultimele zile, conturile Twitter, Facebook, Instagram şi Snapchat ale lui Donald Trump au fost suprimate sau suspendate pentru perioade nelimitate. In opinia ziarului Le Monde care publică o lungă analiză pe această temă, reacţiile acestor reţele de socializare sunt tardive. In plus, ele nu pot face uitată responsabilitatea care le revine acestor reţele în emergenţa teoriilor conspiraţioniste.

Decizia unor reţele de a suspenda sau chiar închide conturile preşedintelui Donald Trump sunt considerate de analişti fie insuficiente, fie tardive, fie liberticide ba chiar, periculoase. Aceste dezbateri legitime nu trebuie să oculteze însă responsabilitatea pe care o poartă de 5 ani încoace, atât aceste reţele cât şi aleşii americani, scrie în preambul Le Monde.

Ziarul francez consideră însă drept puţin ipocrită decizia lui Twitter de a închide contul celui care, déjà izolat, îşi va ceda locul lui Joe Biden. Reţeau socială şi-a justificat decizia pe motiv că viitoarele mesaje ale lui Trump riscă să incite lumea la violenţe. Analiza este justă dar ea era la fel de valabilă ieri, alaltăieri, acum trei luni şi acum un an. Trebuie făcute căutări serioase pentru a găsi ziua în care preşedintele încă în exerciţiu nu a incitat la violenţe în ultimii 4 ani. Răstimp în care l-a provocat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, i-a arătat cu degetul pe jurnalişti şi a încurajat împuşcarea manifestanţilor mişcării Black Lives Matter.

De-a lungul mandatului său, Donald Trump a publicat mii de mesaje mult mai ameninţătoare decât ultimul de pe Twitter în care anunţa că nu va participa la pasarea puterii din 20 ianuarie. Si nimeni nu a avut nimic de spus, nimeni nu l-a sancţionat în aceşti 4 ani. Inchiderea contului său, tocmai acum, dă apă la moara complotiştilor şi extremei drepte. Complotul chiar a existat de vreme ce un preşedinte este cenzurat doar pentru atâta lucru, pot spune respectivii.

In opinia lui Le Monde, decizia reţelelor este mult mai pragmatică, dictată actualitate. E urgent, cu câteva zile înaintea instalării noii administraţii de la Washington, să se dea dovezi de bună voinţă viitoarei puteri democrate. In acelaşi timp, acţionând astfel, aceste reţele se protejează şi de eventuale probleme judiciare. Nu trebuie uitat că stânga americană a promis în timpul campaniei că va pune platformele faţă în faţă cu responsabilităţile lor. De asemenea, o procedură pentru abuz de putere dominantă a fost déjà lansată contra lui Facebook.

O reţea care până nu demult a lăsat să se prospere grupuscule paramilitare insurecţionale precum Oath Keepers şi a favorizat dezvoltarea teoriilor conspiraţioniste ale mişcării QAnon. Marile platforme nu trebuie să uite că inacţiunea lor de-a lungul anilor a contribuit la creearea unui  mediu fertil pentru militanţii radicalizaţi, gata să ascult, uneori chiar să aplice, mesajele şi apelurile la violenţe.

In finalul analizei sale, Le Monde se întreabă dacă putem cu adevărat să ne supărăm pe aceste reţele sociale pentru faptul că vor să se debaraseze, chiar şi pe motive ipocrite, de jenantul Donald Trump după 5 ani de campanie permanentă. O campanie în timpul căreia Trump a afirmat tot timpul că există pe Facebook «un complot anticonservator», asta când toate studiile au arătat că dimpotrivă, platforma a favorizat mai degrabă paginile pro-Trump.

Nu în ultimul rând, motivele acestei cenzuri de ultim moment sunt de căutat şi în incapacitatea acestor mari reţele de a modera discursurile şi declaraţiile liderului republican. Refuzând să modereze mesajele lui Trump, refuzând să joace rolul de «arbitru al adevărului», Facebook şi Twitter s-au pus în poziţia în care singura soluţie care le mai rămânea era închiderea pur şi simplu a contului prezidenţial. Această decizie, luată în ultimele zile ale preşedinţiei Trump, este recunoaşterea eşecului politicii lor duse de aproape un deceniu. Dacă reţelele sociale ar fi început acum 5 ani să şteargă mesajele rasiste, injurioase şi violente ale celui care încă nu era preşedinte, dacă ar fi instaurat politici de moderare transparente şi legitime, fără îndoială că nu am fi ajuns aici, conchide Le Monde.

 
Suspendarea conturilor lui Donald Trump de pe reţelele sociale: oportunism sau admiterea eşecului? - analiză Le Monde