Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tulpina nouă (zisă «britanică») a coronavirusului îngrijorează autorităţile de la Paris

marsilia.jpg

Primarul Marsiliei, Benoit Payan, si prima sa adjunctà, Michèle Rubirola, 21 decembrie 2020.
Primarul Marsiliei, Benoit Payan, si prima sa adjunctà, Michèle Rubirola, 21 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AFP/Christophe Simon

Un an după confirmarea apariţiei noului coronavirus în China, situaţia din Franţa continuă să fie preocupantă. Noile tulpine – din Marea Britanie şi Africa de sud – provoacă o accelerare a epidemiei. In contextul în care vaccinarea populaţiei se amplifică dar nu suficient de mult, autorităţile de la Paris ar putea anunţa joi o serie de noi măsuri restrictive.

«Cifrele actuale ne împing să credem că interdicţiile de circulaţie nocturne sunt pentru moment suficiente». Mesajul liniştitor vine de la Jean Castex, premierul Franţei, în urma unei reuniuni avute cu preşedinţii grupurilor parlamentare. Asta după ce de mai multe zile se evocă ipoteza mult-temută a unei noi carantine naţionale – a treia de la debutul pandemiei. In realitate, toate opţiunile sunt încă pe masa guvernanţilor, spune ziaristul politic de la Le Parisien citând surse din anturajul primului-ministru. Se aşteaptă în orele şi zilele ce vin cifrele definitive privind contaminările cu noile tulpine ale coronavirusului şi efectul pe care l-au avut sărbătorile de sfârşit de an – şi mai ales Anul Nou - asupra propagării bolii Covid.

Eventuala – dar foarte probabila – prelungire a stării de urgenţă din Franţa până luna iunie – lucru care permite instaurarea unor măsuri constrângătoare pentru a combate epidemia – se va discuta de către deputaţi luni 18 ianuarie şi de către senatori o săptămână mai târziu. Până una alta, proiectul de lege în acest sens trebuie prezentat miercuri în Consiliul de miniştrii şi dezbătut apoi în comisiile parlamentare de specialitate.

De partea sa, ministrul francez al Transporturilor a promis că Franţa nu va instaura un «paşaport vaccinal» pentru a putea călători. «Vaccinurile ne vor permite să ne regăsim libertatea şi această strategie trebuie să o susţinem, nu compartimentarea populaţiei în vaccinaţi şi nevaccinaţi» a spus Jean-Baptiste Djebbari. Acesta a reamintit că «impunerea vaccinării este ilegală în majoritatea ţărilor din lume» iar pentru moment doar compania australiană Qantas insistă pe idea unui «paşaport vaccinal».

In privinţa noilor tulpine, variante de coronavirus, situaţia din oraşul-port Marsilia pune cele mai mari probleme. Un focar cu cel puţin 8 cazuri de contaminare cu varianta britanică a virusului a făcut autorităţile locale să descrie situaţia drept «îngrijorătoare». Aceeaşi tulpină din Marea Britanie a fost depistată şi la doi bolnavi din Lille, nordul Franţei, dar şi în zona capitalei a fost descoperit un contaminat cu noua variantă a coronavirusului.

In opinia epidemiologului francez Arnaud Fontanet, membru al Consiliului ştiinţific, intervievat de confraţii televiziunii BFM, «această nouă tulpină reprezintă o mare ameninţare, e aproape ca o epidemie în epidemie».

In fine, pe plan vaccinal, Franţa se poate lăuda cu modesta cifră de 100.000 de persoane imunizate în două săptămâni, adică din 27 decembrie încoace, data la care a început campania de vaccinare în Franţa şi în restul UE. Pentru moment, francezii vaccinaţi nu au primit decât prima doză din vaccinul Pfizer/BioNTech, singurul disponibil până nu demult. Intre timp, de câteva zile, a fost omologat şi un al doilea remediu, vaccinul fabricat de Moderna, iar primele 50.000 de doze au sosit luni în Franţa. Ele vor fi repede distribuite în zonele cele mai afectate de epidemie.

Reamintim că de la debutul epidemiei, acum un an, aproape 68.000 de persoane au murit de Covid-19 în Hexagon. Numărul de decese în ultimele 24 de ore a fost în jur de 150 în timp ce contaminările se menţin pe un platou ridicat, circa 16.000 de noi cazuri detectate în Franţa ultimelor 24 de ore. Peste 2.600 de bolnavi se află în diversele servicii de reanimare din ţară.

 
Tulpina nouă (zisă «britanică») a coronavirusului îngrijorează autorităţile de la Paris