Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris, Bordeaux, Lyon, Marseille: Lovite de Covid-19, zonele centrale ale acestor orașe rămân tot mai goale

paris_11_mai_2020,_vitrina_galeriilor_lafayette_de_pe_champs_elysees.jpg

Paris, 11 mai 2020, vitrina Galeriilor Lafayette de pe Champs Elysées.
Paris, 11 mai 2020, vitrina Galeriilor Lafayette de pe Champs Elysées.
Sursa imaginii: 
Georges Gobet

Odată cu epidemia de Covid-19, cele mai vii cartiere din Franța au devenit goale. Proprietarii magazinelor, a restaurantelor, a spațiilor de cultură nu își mai permit chiriile acestor spații comerciale, clienții - în mare parte este vorba de turiști- aceștia lipsesc cu desăvârșire iar carantinele i-a alungat și pe cei care mai existau. O dezafectare a unor spații importante ce riscă să se întindă mult timp de aici încolo. Primarii se îngrijorează.

Cel mai cunoscut bulevard al planetei, Champs-Élysées a devenit vitrina tristă a crizei sanitare. 

 

Din martie, totul se derulează în pas de melc aici: turiștii cu bani, oamenii de afaceri dar nici măcar curioșii nu se mai înghesuie pe marele bulevard parizian. Terasele sunt închise iar magazinele, ce erau odinioară vitrina internațională a modei, aproape că nu mai au nicio activitate. Ele se regăsesc între spații comerciale ce au rămas complet goale, între restaurante și cinematografe închise. 

 

Pe Champs-Élysées, din 100 de vizitatori, 72 erau turiști. Iar în plus, salariații birourilor din cartier lucreză de acasă. 

Impactul asupra activității este imens, spune Jean-Noël Reinhardt, președintele Comitetului Champs Élysées. 

În prezent, 20 % din spațiile comerciale ale celebrului bulevard parizian sunt goale. 

 

Iar ceea ce se întâmplă aici are loc și în Bordeaux, Lyon, Marsilia ori Nantes. La început de 2021, zonele centrale ale principalelor orașe franceze se aseamănă cu cele ale micilor orașe, de provincie. 

Motivele sunt aceleași: absența turiștilor, salariați obligați să facă munca de acasă, închiderea - pe fondul carantinelor - a restaurantelor, barurilor, discotecilor, a locurilor de cultură. Toate au dat peste cap felul de a consuma.

 

În Franța, locurile cele mai animate din țară sunt tot acolo unde comercianții plătesc foarte scump tocmai pentru a-și asigura o clientelă numeroasă. 

Parisul plătește cel mai scump preț. Fără baruri, cinema-uri ori săli de teatru, parizienii lipsesc de pe străzi. Dar și din transporturile în comun, spre exemplu, astfel că autoritățile iau în calcul o diminuare a frecventei unor linii de metrou ori autobuz. În decembrie 2020, traficul cu transportul în comun nu depășea jumătate din nivelul din 2019 - o lună marcată de celebra grevă declanșată împotriva reformei pensiilor.

 

Magazinele aflate în principalele cartiere comerciale pariziene - Champs-Élysées, Les Halles, Odeon, Opera - au pierdut între 30 și 50% din cifra de afaceri. Primăria Parisului, speriată de fenomen, a cerut proprietarilor să scadă chiriile. Unii, au oferit o marjă pentru plata chiriilor de 6 luni.

 

Luni, sindicatul salariaților de la celebrul magazin parizian, Galeriile Lafayette, anunța închiderea a aproximativ 200 de posturi. La finele lui 2020, Galeriile Lafayette au obținut un împrumut garantat de stat în valoare de 300 de milioane de euro. În 2020, Galeriile Lafayette au pierdut jumătate din cifra de afaceri. 

 

În Bordeaux cartierele comerciale au pierdut peste 40 % din vizitatori, iar Lyon a pierdut trei sferturi.

 

În plin centrul Marsiliei, 6 spații comerciale din 10 riscă falimentul în primele trei luni din 2021.