Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi taxe vamale pentru vinul francez și cel german

sticle_de_vin_francez_la_un_targ_de_vinuri_din_paris.jpg

Sticle de vin francez la un târg de vinuri din Paris.
Sticle de vin francez la un târg de vinuri din Paris.
Image source: 
AP - Michel Euler

Serviciul vamal american anunță că va taxa suplimentar de marți unele produse europene. Printre ele se află piese pentru avioane, vinurile franceze și cele germane. Este vorba de o taxă de 25% ce se aplică pentru vinul vrac, vinul cu peste 14 grade și spirtoase precum coniac și armagnac. Până acum, această taxă vamală nu era aplicată decât pentru vinurile neacidulate, cu mai puțin de 14 grade, ambalate în sticlă. Sampania și vinul spumant sunt exceptate de la taxele vamale. 

Anunțul autorităților americane intervine după ce Washington indicase, săptămâna trecută, că va suspenda, până la noi ordine, acest proiect de creștere a taxelor vamale ce vizează diverse produse europene ce sunt importate de Statele Unite. 

 

Taxele au fost decise inițial la finele lui decembrie, pe fondul interminabilului contencios ce opune Statele Unite și Europa, în ceea ce privește litigiul între Boeing și Airbus, pe tema ajutoarelor de stat. 

 

Taxele decise de administrația Donald Trump ar putea costa, anual, peste 1 millard de euro filiera de vinuri și de spirtoase din Franța.

 

Pentru César Giron, președintele Federației Exportatorilor de Vinuri și de Spirtoase este vorba de o adevărată lovitură primită într-o dispută în care producătorii de vinuri nu au nicio legătură. 

 

Franța așteaptă un gest din partea viitorului președinte american, Joe Biden. 

 

Ministrul francez al Agriculturii speră ca relațiile comerciale între cele două parți să se normalizeze odată cu schimbarea președintelui american. Iar ministrul francez pentru Comerț Exterior susține că nu există niciun interes ca europenii și americanii să intre într-o dispută a taxelor vamale și a făcut apel la o calmare a situației.

 

Donald Trump a tot amenințat că va taxa vinul francez și chiar a făcut-o, aplicând o taxă de 25% pentru o parte din spirtoasele franceze.

 

Am spus întotdeauna că vinul american este mai bun decât cel francez, spunea Donald Trump în iulie 2019. 

 

Iar apoi a mai avertizat că va taxa importurile franceze la mijlocul lui octombrie 2019, ca răspuns la „nebunia lui Macron„ care anunțase că dorește să impoziteze giganții americani Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft.

 

Pănă acum, vinul francez neacidulat, în sticlă, a fost taxat cu 25% pentru a obține viza de export către Statele Unite. Sancțiunea a fost reînnoită pe 15 februarie iar apoi pe 13 august 2020. 

 

Filiera viticolă din Hexagon suferă nu doar de pe urma crizei sanitare dar și a acestor taxe de export. 

 

Pentru producătorii de coniac, spre exemplu, Statele Unite reprezintă o piață vitală. Apoape o sticlă de coniac francez, din două, este de fapt comercializată în Statele Unite. 

 

Coniacul francez nu a fost taxat de la bun început, dar chiar și așa a înregistrat mari pierderi în 2020.

 

Vânzările de coniac, peste oceanul Atlantic, s-au diminuat în 2020 pe fondul, cel mai probabil, al închiderii de baruri, restaurante și de cluburi, ca urmare a crizei sanitare. După primele 10 luni din 2020, paguba este de peste 1 miliard de euro. 

 

Global, de când au fost introduse taxele vamale, Franța a vândut cu 8 % mai puțin vin, ca volum, iar încasările s-au diminuat cu 25 %. Mai exact pierderea este de 740 de milioane de euro.

 

Producătorii francezi au exportat în 2019 vin și spirtoase în valoare de 1,2 miliarde de euro.

 

Guvernul francez va trebui să anunțe în curând cum va ajuta viticultorii, pentru a compensa din pierderi. Ministrul Economiei s-a declarat deja favorabil acordării de compensații.

 

Mai exact, Guvernul ia în culcul să aborde viticultorilor un ajutor în valoare de 20% din cifra de afaceri anuală. În plus, guvernul susține că a demarat un studiu pentru găsirea de noi piețe de export pentru ca vinul francez să devină și mai competitiv. 

 

Parisul speră însă ca și Bruxelles să ajute în acest caz. Patru miniștri francezi - Economie, Agricultură, Comerț și un ministru delegat pentru Finanțe pun la punct o scrisoare pentru Comisia Europeană pentru a cere „un răspuns european”.