Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Consiliul de Stat respinge cererea unor părinți ce se opun purtării măștilor sanitare la școală

manifestanti_impotriva_purtarii_mastii_sanitare_de_catre_copii_pe_7_noiembrie_2020_la_toulouse._.jpg

Manifestanti împotriva purtării măștii sanitare de către copii, pe 7 noiembrie 2020, la Toulouse.
Manifestanti împotriva purtării măștii sanitare de către copii, pe 7 noiembrie 2020, la Toulouse.
Image source: 
Fred Scheiber/AFP

Un grup de părinți din Maine-et-Loire susțin că masca sanitară poate avea consecințe nefaste asupra sănătății fizice și mentale ale copiiilor lor. Consiliul de Stat a respins recursul la sentința inițială iar părinții vor acum să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a cere retragerea măștilor sanitare pentru elevii din școala primară, adică cei cu vârste între 6 și 10 ani.

Plângerea a fost depusă de un colectiv format din aproape 200 de părinți ce se opun purtării măștilor sanitare, la școală, de către copiii lor, ce au vârste între 6 și 10 ani. 

 

Masca sanitară a fost impusă de autoritățile franceze, în 2020, în încercarea de a bloca transmiterea Covid-19. Părinții se tem că în loc să le facă un bine, masca le-ar putea dăuna micuților.

 

”Conform datelor științifice cunoscute în prezent dar și pentru că există o circulație foarte intensă a virusului în Franța, rămâne valabilă obligația pentru copiii cu vârste între 6 și 10 ani de a purta această mască sanitară la școală și în toate spațiile aferente”, a explicat judecătorul în justificarea sa. 

În plus, consideră judecătorul, ”masca nu aduce nicio atingere libertăților fundamentale ale copiiilor”. 

 

Masca sanitară a devenit obligatorie în Franța, mai întâi pentru elevii de școală generală, în luna mai 2020. Cei mai mici școlari, cei din clasele primare - inclusiv cei de la grădiniță, li s-au adăugat odată cu a doua carantină, impusă în Franța pe 29 octombrie.

 

Copiii nu sunt imuni și pot contamina chiar dacă nu au simptome, amintește Consiliul de Stat din Franța invocând și dificultatea, dacă nu imposibilitatea, de a fi respectată, de cei mai mici, o distanță fizică în unitățile de învățământ. 

 

Judecătorul a ținut cont și de avizul Înaltului Consiliu pentru Sănătate Publică, organism ce recomandă purtarea măștii sanitare de către copiii din primii ani de școală, ca măsură de precauție. Același organism precizează că ”nu există contra-indicații medicale pentru copiii de peste 3 ani ce poartă masca sanitară”. 

 

Consiliul de Stat din Franța a mai respins o cerere similară la finele lui noiembrie, formulată de un alt grup de părinți.