Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Nu le livrez evreilor»-răspunsul, antisemit, al unui angajat Deliveroo din Strasbourg, ţinta unei anchete a Parchetului

delveroo.jpg

Un livrator al firmei britanice Deliveroo.
Un livrator al firmei britanice Deliveroo.
Sursa imaginii: 
GERARD JULIEN/AFP

Două restaurante din Strasbourg (estul Franţei), Consistoriul israelit din regiune şi Biroul naţional al vigilenţei contra antisemitismului au depus plângeri după ce zilele trecute, un livrator al platformei Deliveroo a refuzat să preia comenzi de mâncare evreiască. Directorul din Franţa al firmei britanice de food delivery a fost de partea sa convocat de un ministru francez.

Incidentele antisemite au avut loc pe 7 ianuarie la Strasbourg. Unul sau doi livratori Deliveroo – platformă de origine britanică care livrează mâncare de la restaurante la domiciliu – au refuzat să preia comenzi de la două restaurante cuşer. In momentul în care s-a prezentat la primul restaurant, livratorul i-a întrebat pe cei de acolo care le este specialitatea. Când i s-a răspuns «israeliană», livratorul le-a spus «Eu nu livrez evreilor», a anulat comanda şi a plecat. Faptele s-au petrecut la fel, câteva minute mai târziu, într-un al doilea restaurant cuşer din oraş.

Ancheta deschisă de Parchet sub acuzaţia de «discriminare din cauza originii» va determina dacă a fost vorba de doi sau doar de un livrator de mâncare de la Deliveroo, implicat în cele două incidente antisemite. Plângeri pentru «discriminare din motive etnice sau religioase» au depus de partea lor avocaţii Consistoriului israelit din regiune şi ai Biroului naţional al vigilenţei contra antisemitismului.

In fine, responsabilii de la Deliveroo au deschis şi ei o anchetă internă pentru a determina ce s-a întâmplat exact. «Dacă faptele se confirmă, vom pune capăt deîndată contractului cu livratorul responsabil» promite platforma de food delivery.

Marlène Schiappa, ministra franceză însărcinată cu Cetăţenia, a decis s-o convoace marţi la minister pe Directoarea generală Deliveroo Franţa. «Există o fermă voinţă politică de a pedepsi orice act antisemit. Trebuie să li se ceară socoteală pentru faptele inacceptabile care s-au petrecut» precizează anturajul ministrei, citat de Le Figaro.

 
«Nu le livrez evreilor»-răspunsul, antisemit, al unui angajat Deliveroo din Strasbourg, ţinta unei anchete a Parchetului