Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Variante luate în calcul de guvernul francez: Carantină în week-end şi restricţie generală de circulaţie începând cu ora 18

Un medic se întretine cu personalul medical de la unitatea dedicata pacientilor bolnavi de Covid-19 de la Spitalul Laveran din Marsilia, septembrie 2020.

Consiliul de Apărare Sanitară s-a reunit miercuri în Franţa, la Palatul Elysée. El caută să găsească soluţiile necesare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului şi pentru a bloca eventualele contaminări cu varianta şi mai contagioasă, una ce se instalează uşor, uşor în Franţa. Cel care va anunţa măsurile decise este premierul Jean Castex, joi însă. Autorităţile fac practic un bilanţ al sărbătorilor de sfârşit de an.

Premierul Jean Castex spunea marţi că «francezii s-au comportat bine» în acest sfârşit de an şi că, după părerea sa, o restricţie de circulaţie noctură este suficientă în acest moment. Iar astfel, ideea unei noi carantine, a treia, pare a nu fi luată în calcul, cel puţin nu pentru perioada imediat următoare.

Se ia în calcul o generalizare a unei restricţii de circulaţie, între orele 18h00  şi 6 dimineaţa, dublată de o carantină pe durata week-end-ului. În prezent, se află sub această restricţie de circulaţie nocturnă 25 de departamente din cele 96 câte există în Franţa. Sunt practic zonele în care numărul de îmbolnăviri este foarte ridicat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal spune că în primele departamente în care s-a decis iniţial restricţia de circulaţie începând cu ora 18, s-a constatat deja o circulaţie mai puţin importantă a virusului.

Acum, o generalizare a restricţiei de circulaţie, începând cu ora 18, ar avea un impact negativ asupra comercianţilor, deja puternic afectaţi de criza sanitară.

Dar, o greutate imensă se află şi pe sistemul de sănătate francez. 1.600 de bolnavi au fost spitalizaţi în ultimele 24 de ore iar peste 19.000 de noi cazuri de contaminări au fost înregistrate.

Ultimul motiv de îngrijorare: 1% din testele pozitive cu Covid-19 în Franţa sunt îmbolnăviri cu varianta engleză a Covid-19.

Consiliul Stiinţific susţine că măsuri sunt necesare pentru a se limita viteza de propagare şi vorbeşte şi despre apariţia unei variante sud-africane, una ceva mai toxică decât cea care circula până acum în Franţa . Dar, în afara unei eventuale restricţii de cirulaţie în ţările în care s-au semnalat deja diverse variante a virusului, Consiliul nu a făcut vreo recomandare specială.

Autorităţile doresc să accelereze campania de vaccinare. Din 26 decembrie şi până acum în Franţa au fost vaccinate mai puţin de 200.000 de persoane.

Chiar dacă guvernul susţine că deţine peste 1 million de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech şi 50 000 de doze din vaccinul american Moderna – vaccinarea se derulează în pas de melc.

Varianta britanică şi cea sud-africană a Covid-19, foarte contagioase amândouă, au fost descoperite în 70 de statele ale planetei, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.