Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Restricţie naţională de circulaţie de la ora 18, de sâmbătă. 1 million de testări pe lună în şcoli

Cu cateva zile inainte de redeschiderea scolilor, ministerul educatiei si cel al sanatatii pun la punct modul in care vor fi facute orele.

De sâmbătă, în Franţa este impusă o restricţie de circulaţie între orele 18 şi 6 dimineaţa pentru a se limita transmiterea coronavirusului. Persoanele ce vin dintr-o ţară ne-europeană vor trebui să prezinte un test negativ pentru a intra în Hexagon. Iar elevii şi dacălii vor fi testaţi masiv în zilele ce vin. Sunt ultimele decizii anunţate de guvernul francez.

Partea bună este că pentru moment, nu a fost decisă carantina pentru perioada de week-end, aşa cum era luat în calcul de Executiv, pentru a se limita răspândirea coronavirusului.

În schimb, este introdusă o restricţie de circulaţie, la nível naţional, timp de 15 zile, pentru început, între orele 18 şi 6 dimineaţa. Până acum, restricţia era în vigoare doar în 25 de departamente.

O excepţie este acordată părinţilor ce trebuie să îşi recupereze copiii de la şcoală şi pentru cei care se întorc de la serviciu, acasă.

Comerţul şi serviciile publice vor fi închise începând cu ora 18.

Apoi, vor fi înăsprite condiţiile de intrare în Franţa, în special pentru călătorii ce vin din state din afara spaţiului Uniunii Europene.

Astfel, toţi călătorii ce vin, de luni, în Franţa dintr-o ţară non-europeană, vor trebui să prezinte un test negativ şi să se plaseze în carantină timp de 7 zile, într-o instituţie decisă de stat. Aceştia vor trebui să se angajeze, pe proprie răspundere, că se vor auto-carantina. Un al doilea test negativ va trebui prezentat după aceste 7 zile.

Iar contrar a ceea ce se întâmplă în numeroase state europene,  Franţa a decis să menţină deschise şcolile, dar se renunţă la unele activităţi pentru a se limita transmiterea Covid-19.

Ministrul Sănătăţii vrea să testeze, lunar, 1 milion de elevi şi profesori, în această campanie fiind incluşi şi copiii ce au 6  ani.

Ceea ce ştim la această dată, este că varianta britanică este mai contagioasă în rândul copiiilor, cel puţin aceasta se observă în Anglia, spune ministrul francez al Sănătăţii.

Iar studenţii din primul an de universitate vor putea să reia cursurile, în mici grupuri, începând din 25 ianuarie. Măsura va fi extinsă, dacă situaţia sanitară o va permite, şi la studenţii din alţi ani de studiu. Premierul Jean Castex spune că vrea să ajute astfel studenţii căzuţi în depresie, din cauza unui profund sentiment de izolare, dar şi pentru a-i ajuta din punct de vedere pedagogic.