Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Wikipedia împlineşte 20 de ani

wikipedia.jpg

Wikipedia foloseste peste 300 de limbi si dialecte diferite.
Wikipedia foloseste peste 300 de limbi si dialecte diferite.
Sursa imaginii: 
Getty Images - tomch

Wikipedia, cea mai mare enciclopedie colaborativă din lume, împlineşte 20 de ani. Fondată în 15 ianuarie 2001, ea este de atunci în creştere continuă. Astfel, Wikipedia propune astăzi, gratuit, circa 55 de milioane de articole redactate în peste 300 de limbi şi dialecte diferite. Toate redactate, puse la zi şi corectate de contribuitori anonimi şi voluntari.

 

Wikipedia a fost iniţiativa a doi oameni, Jimmy Wales şi Larry Sanger. Primul dintre co-fondatori, Wales, om de afaceri, crease déjà Nupedia. Un site pe care erau redactate, corectate şi validate de experţi o serie de publicaţii, «idea fiind de a rivaliza cu enciclopediile clasise» ne reamintesc colegii francezi de la RFI care publică o «istorie» a lui Wikipedia.

Problema este că după un an de existenţă, Nupedia nu are decât 24 de articole validate. Funcţionarea complexă a site-ului şi faptul că acesta este plătitor sunt la originea acestui eşec care se va încheia în 2003 cu închiderea site-ului.

Apare atunci idea de a folosi un program «wiki», o aplicaţie web creată în 1995 de Ward Cunningham şi care permite creearea, modificarea şi ilustrarea colaborativă a unor pagini în interiorul unui site de pe internet. Numele de «wiki» provine din limba hawaiană şi înseamnă «rapid».

Programul «wiki» este în open source – modificabil, gratuit şi colaborativ. Pentru Wales şi Sanger, acest format este ideal şi totodată simplu şi ambiţios. El ar urma să permită fiecăruia dintre oameni să contribuie la cunoaşterea universală, intervenind direct pe site-ul Wikipedia. Cei doi creatori mizează pe faptul cà numărul mare de contribuitori va face că erorile nu vor rămâne prea multă vreme online.

Pariul este câştigat, succesul Wikipedia este incontestabil. Azi, enciclopedia are lunar vreo 280.000 de contribuitori, care permit şi funcţionarea site-ului, ştiut fiind că Wikipedia trăieşte graţie donaţiilor colectate de la cititori sau contribuitor. Fiecare dintre aceştia dă în medie 15 dolari, lucru care face că bugetul anual al enciclopediei este de 120 de milioane de dolari. Există însă şi firme care donează bani, unele chiar mulţi precum Google şi Amazon care au donat în urmă cu 2-3 ani, fiecare câte un milion de dolari. Wikipedia bineînţeles că nu le-a făcut publicitate, un principiu al enciclopediei fiind de a refuza publicitatea pentru a se finanţa.

Diferitele pagini sau capitole naţionale ale enciclopediei sunt puse sub protecţia lui Wikimedia Foundation, organism fără scop lucrativ, fundaţie de drept american, care colectează şi redistribuie donaţiile dar şi gestionează aspectele juridice şi tehnice ale lui Wikipedia fără să intervină însă pe diversele site-uri. De notat că versiunea franceză a lui Wikipedia, creată în 23 martie 2001 – adică două luni după cea engleză – este prima versiune Wikipedia într-o altă limbă decât engleza. Au urmat germana şi catalana.

In 2005 izbucneşte «războiul andivelor»

Cum dezvoltarea lui Wikipedia se face de o manieră liberă şi fără vreun «şef» care să coordoneze totul, de-a lungul anilor au apărut şi polemici, ba chiar «conflicte». O controversă apare astfel pe site-ul francofon în 2005 legat de … andive. Contribuitorii din nordul Franţei şi din Belgia, insistă ca să numească pagina după numele – «chicon» - pe care-l poartă leguma în zona respectivă. Alţi francofoni se opun însă şi astfel, timp de câteva luni, pagina respectivă este «vandalizată» - i se schimbă titlul în permanenţă, se fac adăugiri sau se taie paragrafe, şamd. Acest episod va da naştere, un an mai târziu, în 2006, la «protecţia parţială a paginii», sistem care îngheaţă o perioadă modificările ce i se pot aduce unui articol pentru a le da răgaz contribuitorilor să ajungă la o înţelegere, la un compromis. Acest lucru a fost folosit mai târziu, în 2014, într-o afacere mult mai tragică decât povestea cu andivele. Mai exact, în momentul prăbuşirii avionului Malayesian Airlines în estul Ucrainei. In timp ce ancheta internaţională afirmă că aparatul a fost doborât din greşeală de o baterie antaeriană rusă, utilizatori pro-ruşi modifică versiunea pentru a-i acuza pe soldaţii ucraineni de această tragedie. Se declanşează astfel un nou «război de tranşee» în contextul în care, unul din principiile fondatoare ale lui Wikipedia este neutralitatea punctelor de vedere.

Fiind puternic influenţată de actualitate, nu e de mirare că cea mai consultaă pagină a enciclopediei Wikipedia a fost, în 2020, cea consacrată epidemiei de coronavirus. Site-ul a semnat dealtfel un parteneriat cu OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii – pentru a furniza informaţii fiabile despre pandemie şi a combate ştirile false.

In total, Wikipedia foloseşte azi peste 300 de limbi şi dialecte diferite, numără peste 55 de milioane de articole publicate pe circa 230 de milioane de pagini şi are 4.000 de administratori.

 
Wikipedia împlineşte 20 de ani