Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Mutantul» britanic al coronavirusului va domina în Franţa peste 2-3 luni

Profesorul Bruno Lina în laboratorul spitalului Croix-Rousse din Lyon, 14 ianuarie 2021.

«Mutantul» britanic al coronavirusului, care reprezintă azi puţin peste 1% din totalul testelor pozitive la Covid-19 realizate în Franţa, ar urma să devină dominant peste 2-3 luni. Este ceea ce spune coordonatorul  naţional al cartografiei circulaţiei virusului din Hexagon.

Profesorul Bruno Lina este virolog la spitalul universitar din Lyon dar şi cercetător la Centrul internaţional de cercetări în infecţiologie. In opinia lui, «mutantul» britanic, varianta  coronavirusului descoperită în Marea Britanie şi care este, pentru moment, găsită doar în circa 1% din testele pozitive din Hexagon, va deveni curând dominantă, va înlocui deci actualul virus peste 2-3 luni.

«Orice măsura s-ar lua, mutantul britanic nu va dispărea» spune Lina într-un lung interviu acordat agenţiei France Presse. «Bascularea este inevitabilă dar ce este important este ca aceasta să facă fără pierderi pentru sănătatea publică. Cu alte cuvinte, continuând să purtăm masca, să ne ţinem departe unii de alţii şi să-i vaccinăm mai ales pe cei fragili, vom reduce dinamica mutantului» mai spune profesorul francez care şi explică de ce preferă să vorbească despre «mutant» şi nu «variantă». «Chiar dacă aceste cuvânt provoacă frică, avem de a face cu un mutant adică cu un fel de clonă a virusului iniţal».

In opinia specialistului, virusul circulă iar proporţia sa va creşte fără îndoială. «Nu vom trece de la un procent acum la 30% la sfârşitul lui ianuarie dar vom urma probabil curba din Marea Britanie unde mutantului i-au trebuit 2-3 luni ca să se impună» declară Bruno Lina.

Din spusele acestuia, «virusul britanic nu este nici mai periculos, nici mai patogen decât predecesorul lui, dar este mai transmisibil». Intrebat dacă acest mutant poate repune în cauză eficacitatea vaccinurilor anti-Covid, profesorul Lina spune că nu întrucât «nu avem de a face cu un mutant antigenic ci doar cu un mutant de comportament. In schimb, cu variantele sud-africane şi braziliene, regăsite şi în Japonia, există semne care arată că imunitatea nu mai protejează complet. Cu alte cuvinte, eficacitatea actualelor vaccinuri ar fi mai puţin bună» declară virologul francez în interviul acordat agenţiei France Presse. El se vrea însă optimist întrucât «vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi modificate uşor. Astfel, pentru noua variantă de virus ar fi nevoie de o singură doză pentru persoanele déjà vaccinate.»

Trebuie ştiut că în afară de cele trei «variante» sau «mutaţii» de coronavirus evocate mai înainte, există încă multe altele. In total s-au identificat déjà 12.000 de mutaţii diferite, clasificate în 7 grupuri distincte. Combinaţiile de mutaţii sunt mai mult sau mai puţin periculoase sau cu risc de a deveni dominante. Este cazul celor trei evocate – britanic, sud-african şi brazilian. In faţa acestor mutaţii, care se realizează la nivelul proteinei spike, există riscul ca anticorpii să nu mai recunoască virusul, de unde deci necesitatea de a adapta vaccinurile în unele cazuri.

 
«Mutantul» britanic al coronavirusului va domina în Franţa peste 2-3 luni