Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislaţia privind consumul de cannabis, tema unui chestionar public lansat de un grup de deputaţi francezi

cannabis.jpg

La initiativa unui grup de deputati, Adunarea nationalà francezà a pus online un chestionar privind consumul de cannabis în Franta.
La initiativa unui grup de deputati, Adunarea nationalà francezà a pus online un chestionar privind consumul de cannabis în Franta.
Sursa imaginii: 
AFP

Franţa, una dintre cele mai represive state privind consumul de cannabis, este şi ţara europeană în care se consumă cel mai mult marijuana. Un paradox care durează de ani de zile. In idea de a schimba lucrurile şi mai ales deciziile înalţilor responsabili politici, un grup de parlamentari francezi a lansat miercuri o «consultare cetăţenească». Chestionarul va rămâne online timp de o lună şi jumătate dar încă din primele 48 de ore a bătut toate recordurile.

De obicei, un chestionar pus online de Adunarea naţională franceză culege, în medie, 30.000 de răspunsuri. Cea privind consumul de marijuana, botezată «Consultare cetăţenească privind consumul de cannabis în scop recreativ», a fost lansată miercuri 13 ianuarie şi e deschisă până pe 28 februarie. Ea a primit în doar 48 de ore peste 175.000 de răspunsuri! Semn că acest subiect este considerat de opinia publică drept demn de interes. Ignorat decenii la rând de clasa politică, consumul de cannabis face totuşi parte din viaţa a milioane de francezi. Potrivit celor mai recente sondaje, francezii sunt cei mai mari consumatori de cannabis din Europa. Aproape 42% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani recunosc că au consumat cel puţin o dată în viaţa lor marijuana când media europeană este undeva sub 19 procente…

Scopul consultării lansate de grupul de deputaţi – veniţi din toate orizonturile politice – este de a înţelege mai bine cum percep francezii cannabisul dar şi ce şi-ar dori să vadă schimbat, sau nu, în actuala legislaţie. Intrebările sunt foarte variate dar şi precise. «Credeţi că actualul dispozitiv permite combaterea eficientă a traficurilor?», «Comparativ cu riscurile provocate de consumul de alcool sau de ţigări, credeţi că cele de marijuana sunt echivalente, mai mari sau mai mici?», «Printre propunerile următoare, pe care le-aţi alege ca să se modifice legislaţia privind consumul de cannabis», «In caz de legalizare, cum vă imaginaţi comerţul cu cannabis». In total 12 întrebări la care, pe lângă 3-4 răspunsuri predefinite, cetăţenii îşi pot argumenta sau dezvolta liber ideile.

 

 

Caroline Janvier, deputata la originea iniţiativei şi membră a partidului majoritar, prezidenţial, LREM, speră de asemenea ca acest chestionar să confirme faptul că viziunea clasei politice este foarte departe de cea a restului populaţiei franceze. Trebuie spus că majoritatea politicienilor francezi persistă în a susţine actuala legislaţie, cea mai represivă din Europa. Acum doi ani, fosta ministră a Sănătăţii Agnès Buzyn se declara «defavorabilă legalizării cannabisului» iar anul trecut, ministrul de Interne Gérald Darmanin se declara şi el «absolut contra legalizării acestui rahat» cum avea să spună într-un interviu acordat colegilor de la televiziunea LCI. Nu în ultimul rând, preşedintele Emmanuel Macron şi-a reiterat într-un recent interviu opoziţia legalizării marijuanei.

In ciuda acestor discursuri ferme, consumul de cannabis în Franţa este cel mai ridicat din Europa, semn al ineficienţei legislaţiei. 5 milioane de francezi au consumat în ultimul an cannabis iar printre aceştia, aproape un million fumează zilnic cel puţin un joint. Până şi un Consiliu de analiză economică, rataşat cabinetului premierului francez, recunoştea acum doi ani «eşecul prohibiţiei în Franţa» şi propunea legalizarea marijuanei. Amintind în treacăt suma enormă cheltuită anual pentru a combate traficul – 570 de milioane de euro! Cum notează mai mulţi observatori, această chestiune a legalizării consumului de cannabis riscă să se impună pe lista principalelor teme de dezbatere pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

 
Legislaţia privind consumul de cannabis, tema unui chestionar public lansat de un grup de deputaţi francezi