Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa lărgeşte cercul celor care vor avea acces la vaccinul anti-Covid

Incepând de luni, 18 ianuarie 2021, francezii de peste 75 de ani se pot vaccina anti-Covid.

In Franţa, vaccinarea anti-Covid s-a extins începând de azi. Rezervate până acum doar unui public restrâns – precum bătrânii din aziluri – dozele de vaccin au început să fie administrate şi tuturor celorlalte persoane de peste 75 de ani şi celor care prezintă patologii cu mare risc. Intrebarea care se pune acum este dacă vor fi suficiente vaccinurile din Franţa.

Circa 5 milioane de oameni de peste 75 de ani trăiesc acasă şi nu în aziluri de bătrâni. Alte circa 800.000 de persoane prezintă patologii cu mare risc – precum insuficienţe renale cronice, cancere sub tratament, etc. Aceste două grupuri au şi ele, începând de luni, acces la vaccinurile anti-Covid. Un prim grup de vreo 700.000 de bătrâni din aziluri a început déjà de trei săptămâni să fie imunizat contra coronavirusului.

Astfel, Franţa are de vaccinat în acest moment vreo 6,5 milioane de persoane. Asta în contextul în care dozele vin cu greu. Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, i-a îndemnat dealtfel pe compatrioţii săi să „aibă răbdare”. Totodată, oficialul de la Paris promite că "până la sfârşitul lui ianuarie vor fi vaccinaţi peste un milion de francezi". O lună mai târziu, „la sfârşitul lui februarie, vor fi imunizate între 2,4 şi 4 milioane de persoane în Franţa”, mai spune Véran.

După un debut greoi la sfârşit de decembrie, început de ianuarie, campania franceză de vaccinare s-a accelerat, la ora actuală vreo 430.000 de francezi fiind déjà înţepaţi cu prima doză de vaccin.

In aşteptarea vaccinărilor şi mai masive, pentru a evita progagarea virusului într-o ţară în care au murit déjà de Covid-19 peste 70.000 de persoane, autorităţile de la Paris au impus începând de sâmbătă şi pentru cel puţin 2 săptămâni, restricţii de circulaţie între 6 seara şi 6 dimineaţa.

O veste bună vine de pe frontul vaccinoscepticilor. Un recent sondaj de opinie realizat de IFOP şi publicat duminică de Le Parisien arată că 54% dintre francezi doresc să se vaccineze anti-Covid. O creştere cu 15 puncte faţă de ancheta precedentă din decembrie. Entuziasmul recent al populaţiei pentru vaccinuri se oglindeşte şi în cifrele privind cererile de vaccinare, un milion la număr în doar câteva zile pe site-ul dedicat înscrierilor pentru a beneficia de înţepătură.

Rămâne acum de văzut dacă dozele vor fi suficiente pentru a răspunde cererii. Cu toate că numărul celor care sunt susceptibili să fie vaccinaţi s-a mărit începând de luni, numărul de doze pe care Franţa îl primeşte săptămânal e acelaşi, 500.000. In plus, pentru că îşi ameliorează uzina din Belgia, Pfizer a anunţat că săptămâna viitoare Franţa nu va primi decât jumătate din dozele prevazute de vaccin Pfizer-BioNTech, adică 250.000.

Nu e de mirare că apar déjà critici la adresa guvernului şi pe această temă a penuriei de vaccinuri. „Nu se organizează o vaccinare în masă ci cozi uriaşe. O să vedem mulţi oameni frustraţi” prezice astfel un medic generalist sindicalist în paginile lui Journal du Dimanche. De partea lor, primarii oraşelor Dijon şi Besançon au calculat că „în ritmul actual al livrărilor de doze, va fi nevoie de patru luni şi jumătate numai pentru vaccinarea celor de peste 75 de ani”. In fine, Marine Le Pen, lidera mişcării extremiste de dreapta Reuniunea naţională, acuză guvernul că „este incapabil să-i vaccineze pe cei care o doresc”.

 
Franţa lărgeşte cercul celor care vor avea acces la vaccinul anti-Covid