Donald Trump, «The Killer» - rechizitoriul lui Robert Badinter

killer.jpg

Manifestanti protesteazà contra executiilor capitale federale, în fata departamentului de stat al Justitiei de la Washington, 10 decembrie 2020.
Manifestanti protesteazà contra executiilor capitale federale, în fata departamentului de stat al Justitiei de la Washington, 10 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AFP/Nicholas Kamm

Robert Badinter, fost ministru francez al Justiţiei şi ex-preşedinte al Consiliului constituţional, publică în ziarul Libération un adevărat rechizitoriu contra preşedintelui american sub titlul «Donald Trump, The Killer». Fostul înalt oficial, la originea legii care în 1981 avea să abolească pedeapsa cu moartea în Franţa, denunţă ultimile decizii luate de cel care miercuri, la miezul zilei, va părăsi Casa albă.

«Donald Trump va părăsi Casa albă lăsând în urma sa un cortegiu de morţi, cei contra cărora a ordonat aplicarea pedepsei capitale. Din 14 decembrie, data la care s-a confirmat oficial victoria democratului Joe Biden după numeroasele recursuri depuse de adversarul său republican, Donald Trump nu mai este decât un preşedinte însărcinat să se ocupe de afacerile curente împreună cu echipele lui Biden» notează Robert Badinter.

Fostul ministru francez al Justiţiei continuă: «Printre prerogativele personale ale preşedinţilor, una în particular le pune moralmente la încercare conştiinţa şi anume folosirea dreptului la graţiere. Aceste «imperium principis» este prerogativa suveranului care este, chiar şi într-o democraţie, stăpânul libertăţii, al onoarei şi al vieţii unui justiţiabil, acolo unde pedeapsa cu moartea mai există.»

«Donald Trump, acest împărat al carnavalului, a făcut alegerea. Pentru el şi amicii săi, graţieri prezidenţiale. Pentru mizerabilii care populează penitenciarele federale, execuţia capitală.»

Badinter reaminteşte în textul său din Libération că anul trecut, «Trump a făcut din execuţiile capitale un element al campaniei sale electorale destinat să-i seducă pe alegătorii cei mai represivi. Astfel, în 2020, pentru prima oară în istoria SUA, din ordinele lui Trump, administraţia federală a executat mai mulţi condamnaţi la moarte decât toate cele 50 de state la un loc ale Uniunii – 10 execuţii federale contra 8 realizate de diversele state. Dintre acestea, 6 execuţii au intervenit după ce Trump a pierdut alegerile.»

«Printre cei 13 deţinuţi asasinaţi de Trump în timpul campaniei şi după alegeri, figurează o femeie, Lisa Montgomery. Chiar dacă actul comis de aceasta a fost unul criminal, circumstanţele comiterii sale demonstrează demenţa de care suferea autoarea crimei. In plus, pentru prima oară în ultimii 70 de ani, o femeiea a fost executată din ordinul unui preşedinte al cărui mandat era expirat. In fine, acelaşi Trump a ordonat executarea pe 14 şi 16 ianuarie a doi afro-americani, condamnaţi pentru acte comise în 1992 şi 1996.»

«O cutumă dar şi umanitatea pretind de la un şef de stat, de cum i s-a deschis succesiunea, să se abţină să ordone execuţii capitale. Donald Trump a fost învins din punct de vedere politic dar moartea a marcat toate etapele înfrângerii sale. Sperăm ca în analele istorie americane să rămână cu porecla «Donald Trump, The Killer» conchide Robert Badinter textul său publicat în Libération.

 
Donald Trump, «The Killer» - rechizitoriul lui Robert Badinter