Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Edouard Balladur, fost premier al Franţei, judecat 25 de ani după comiterea faptelor

balladur.jpg

Fotografie de arhivà, din 15 noiembrie 1994, în care apar premierul Edouard Balladur (dreapta) si ministrul sàu al apàràrii, François Léotard (stânga).
Fotografie de arhivà, din 15 noiembrie 1994, în care apar premierul Edouard Balladur (dreapta) si ministrul sàu al apàràrii, François Léotard (stânga).
Sursa imaginii: 
AFP/PATRICK KOVARIK

Edouard Balladur, ex-premier al Franţei, şi François Léotard, fostul său ministru al Apărării, sunt chemaţi începând de azi în faţa Curţii de justiţie a Republicii, singura instanţă abilitată să-i judece pe foştii miniştri pentru fapte comise în timp ce erau în post. Balladur, în vârstă de 91 de ani, este bănuit că şi-a finanţat din fonduri oculte campania pentru prezidenţialele din 1995, alegeri pe care avea să le piardă în faţa rivalului său de partid, Jacques Chirac.

Edouard Balladur, 91 de ani, şi François Léotard, 78 de ani, sunt urmăriţi pentru «complicitate de abuz de bunuri sociale» într-un complex dosar numit «afacerea Karachi» după numele capitalei economico-financiare a Pakistanului.

Pe scurt, fostul premier este bănuit că s-a folosit de un sistem de retrocomisioane ilegale pe nişte contracte de armament pentru a-şi alimenta conturile de campanie. Concret, e vorba de 5 contracte semnate în 1994 de Franţa cu Arabia saudită şi Pakistan. Valoarea contractelor se ridica la 28 de milioane de franci, moneda pe atunci în vigoare.

In ajunul semnării respectivelor contracte, François Léotard, ministrul Apărării din aceea vreme, impune semnatarilor o reţea de intermediari botezată «K» şi condusă de controversatul om de afaceri Ziad Takieddine. Aceşti intermediari au încasat comisioane în urma contractelor semnate dar se pare că o parte din bani au ajuns apoi în conturile de campanie ale lui Edouard Balladur. In particular, anchetatorii au descoperit că suma de 10 milioane de franci a fost depusă, în lichid, de Takieddine, imediat după înfrângerea lui Balladur din primul tur al prezidenţialelor, pe contul de campaniei al premierului două săptămâni după ce o sumă similară – 10 milioane de franci – fusese retrasă, tot în lichid, de pe un cont elveţian unde erau depuse comisioanele de pe urma contractelor semnate.

Balladur şi echipele sale de campanie au afirmat că aceste fonduri proveneau din donaţii private şi vânzări de gadgeturi, lucru care nu a convins justiţia. Justiţie care dealtfel i-a condamnat déjà în acest dosar, anul trecut, pe Ziad Takiedinne şi pe fostul director de campanie al lui Balladur, Nicolas Bazire, la pedepse cu ani grei de închisoare. Cei doi, împreună cu alţi condamnaţi în acelaşi dosar, au făcut apel.

Atentat, în 2002, la Karachi, soldat cu 15 morţi printre care 11 francezi

Cazul celor doi foşti guvernanţi, Balladur şi Léotard, au fost scoase din dosarul penal pentru a fi judecate de Curtea de justiţie a Republicii, singura abilitată să judece crimele şi delictele comise de miniştri în perioada cât erau în post. Această instanţă este compusă din trei magistraţi, mai exact trei judecători profesionişti, şi 12 parlamentari.

De notat că conturile de campanie ale lui Edouard Balladur fuseseră validate in extremis şi după îndelungi discuţii, în 1995, de Consiliul constituţional. Afacerea retrocomisioanelor nu a apărut la lumina zilei decât 15 ani mai târziu, în urma anchetei privind atentatul din mai 2002 de la Karachi. Acest atentat se soldase cu moartea a 15 persoane din care 11 erau lucrători francezi de pe şantierul pakistanez unde se asamblau submarinele de fabricaţie franceză vândute 7 ani mai devreme de Balladur. Iniţial, ancheta privilegiase ipoteza unei acţiuni comise de teroriştii din al-Qaida. Ulterior însă, s-au explorat şi posibile legături între acest atac şi orpirea vărsării de comisioane după victoria lui Jacques Chirac la prezidenţialele din 1995. Această anchetă antiteroristă este încă în curs azi, aproape două decenii după atentat.

 
Edouard Balladur, fost premier al Franţei, judecat 25 de ani după comiterea faptelor