Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lumea politico-mediatică franceză, zguduită de un scandal de incest în care sunt implicate nume celebre

livre.jpg

In cartea "La familia grande", Camille Kouchner îl acuzà de incest pe celebrul politolog Olivier Duhamel.
In cartea "La familia grande", Camille Kouchner îl acuzà de incest pe celebrul politolog Olivier Duhamel.
Sursa imaginii: 
AFP/Joel Saget

Cunoscutul politolog francez Olivier Duhamel, profesor universitar emerit la Institutul de ştiinţe politice din Paris, specialist în drept constituţional, este în centrul unui scandal de incest. Intr-o carte apărută recent în librării, el este acuzat că ar fi abuzat sexual de fiul său vitreg. Revelaţiile sunt făcute de Camille Kouchner, sora geamănă a victimei, fiica fostului ministru francez Bernard Kouchner şi totodată fiica vitregă a lui Olivier Duhamel. Scandalul, o adevărată bombă în lumea politico-mediatică, scoate la lumină un subiect tabu în Franţa şi anume incestul. Asta în contextul în care un francez din zece afirmă că a a fost victima unui incest.

Cartea «La familia grande» - Marea familie - este semnată de Camille Kouchner şi a apărut la editura Seuil. Fiica lui Bernard Kouchner, fost ministru francez al Sănătăţii şi apoi de Externe, povesteşte cum fratele ei geamăn a fost agresat sexual de tatăl lor vitreg, Olivier Duhamel, pe când erau adolescenţi, adică acum vreo trei decenii. Unda de şoc a acestor revelaţii în mediile politico-mediatice se resimte zilnic, dezvăluirile se multiplică şi alte victime ale unor incesturi au curajul să ia cuvândtul.

«Aveam 14 ani, ştiam totul dar nu am spus nimic» scrie cea care este azi avocată şi juristă în vârstă de 45 de ani. Agresiunile şi abuzurile sexuale descrise în carte au durat cel puţin doi ani şi Camille nu era singura la curent cu aceste crime comise de mediaticul politolog, azi în vârstă de 70 de ani. Incepând cu 2008, mai mulţi membri ai familiei sale – o familie de reputaţi intelectuali parizieni – şi anturajul ei încep să afle detalii despre cele întâmplate. Unii se îndepărtează de familia Kouchner-Duhamel, alţii îi găsesc scuze lui Olivier Duhamel începând cu soţia acestuia. Dar toată lumea tace, nimeni nu denunţă faptele pentru a evita scandalul. Incestul continuă să fie un tabu … până la apariţia cărţii lui Camille Kouchner.

Azi, faptele comise de Olivier Duhamel sunt prescrise. Incestul evocat s-a petrecut la sfârşitul anilor ’80 şi au trecut mai bine de 10 ani după ce victima a devenit majoră. O victimă care dealtfel nu a depus şi nu are de gând să depună vreodată plângere în faţa justiţiei împotriva tatălui vitreg. Tot atâtea motive pentru care Camille Kouchner se declară convinsă că Olivier Duhamel va scăpa astfel de un proces. Fiica vitregă a acestuia a dorit totuşi, cu acordul fratelui ei geamăn şi deci, victima istoriei, să dezvăluie adevărul despre omul care a crescut-o în parte. O personalitate publică care până acum a refuzat să se exprime asupra revelaţiilor dar a demisionat din toate funcţiile pe care le ocupa – era, printre altele, preşedintele Fundaţiei naţionale de ştiinţe politice, animator la radioul Europe 1 şi preşedinte al clubului elitist Le Siècle din care fac parte lideri politici, economici, culturali si mediatici francezi. In tinereţe, Duhamel a fost şi membru al partidului socialist francez şi apoi eurodeputat în perioada 1997-2004.

Extras din interviul acordat de Camille Kouchner confratilor de la canalul France 5 (sursa: Twitter)

«Nu-l pot ierta chiar dacă mie nu mi-a făcut nimic. Am tăcut 30 de ani dar de acum încolo el va fi cel redus la tăcere» a mai spus autoarea dezvăluirilor într-un interviu acordat jurnaliştilor de la emisiunea de televiziune La Grande Librairie. De partea sa, tatăl biologic al lui Camille, Bernard Kouchner, a salutat curajul fiicei sale. In fine, în ciuda absenţei vreunei plângeri, Parchetul din Paris s-a autosesizat de afacere în data de 5 ianuarie. In ajunul apariţiei editoriale, justiţia a deschis o anchetă pentru «viol şi agresiuni sexuale». Autoarea a fost dealtfel audiată de anchetatori în urmă cu câteva zile.

De aproape trei săptămâni de când a apărut cartea «La familia grande» – o carte de succes în librării – asociaţiile care se ocupă de victimele incesturilor afirmă că sunt mult mai solicitate de când a ieşit în librării mărturia lui Camille Kouchner. In paralel, pe reţelele de socializare şi în particular pe Twitter a apărut hashtag-ul #MeTooInceste, după modelul #MeToo care a permis în trecut denunţarea hărţuirii şi a agresiunilor sexuale comise contra femeilor.

 
Lumea politico-mediatică franceză, zguduită de un scandal de incest în care sunt implicate nume celebre