Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reducerea poluării aerului ar salva de la moarte 50.000 de persoane, anual, în Europa

orasul_milano_si_aerul_sau_poluat_fotografiat_la_inceputul_lui_februarie_2020.

Orasul Milano si aerul sau poluat, fotografiat la începutul lui februarie 2020.
Orasul Milano si aerul sau poluat, fotografiat la începutul lui februarie 2020.
Image source: 
© AFP / Miguel Medina

Un studiu apărut miercuri în The Lancet Planetary Health Journal arată că, în continuare, numeroase oraşe nu fac îndeajuns pentru a diminua din poluare, o adevărată problemă de sănătate publică.

În medie, 84% din populaţia marilor oraşe europene este expusă la niveluri de particule fine superioare celor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Organizaţia estimează că poluarea aerului ucide peste 7 milioane de persoane pe an în lume şi provoacă boli cardiovasculare şi respiratorii.

Studiul, apărut în The Lancet Planetary Health Journal, arată că numeroase oraşe europene nu fac destul pentru a combate poluarea aerului, a o diminua şi pentru a proteja mai mult mediul înconjurător.

Numărul de decese din cauza poluării aerului variază în funcţie de oraş – cele mai multe sunt în Italia, Polonia şi în Cehia. La polul opus, un aer mai curat poate fi respirat în oraşe din Norvegia, Suedia şi Finlanda.

Pentru Sasha Khomenko, coautor al studiului,  autorităţile locale trebuie să găsească metodele prin care să reducă această poluare dar şi să găsească soluţia pentru ca traficul rutier, industria, aeroporturile, porturile să fie mult mai ecologice.