Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Mein Kampf»: editura franceză Fayard va publica în 2021 o ediţie critică a manifestului semnat de Hitler

mein_kampf.jpg

Manifestul lui Adolf Hitler, publicat prima datà în 1925, a intrat în domeniul public în 2016.
Manifestul lui Adolf Hitler, publicat prima datà în 1925, a intrat în domeniul public în 2016.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Fabrizio Bensch

Editura franceză Fayard anunţă că va publica în cursul acestui an o ediţie critică a manifestului Mein Kampf în care Adolf Hitler şi-a expus ideologia raasistăşi antisemită. Nici data ieşirii în librării, nici conţinutul precis al acestei ediţii nu au fost precizate de editorul francez.

Editura Fayard lucrează la acest proiect de un deceniu, ştiind că textul lui Hitler intra în domeniul public în 2016. Iniţial, ediţia franceză trebuia să apară anul trecut, în 2020, dar pandemia de coronavirus şi diversele carantine impuse în Franţa au amânat proiectul pentru anul acesta.

Incă din 2015 Fayard promitea că va publica în anul următor, cel al intrării textului în domeniul public, o ediţie critică şi într-o nouă traducere a lui «Mein Kampf». Comitetul ştiinţific trebuia să cuprindă istorici francezi şi străini.

La ora actuală, au apărut doar două ediţii critice ale lui «Mein Kampf». Prima, în germană, chiar în 2016, realizată de un centru public de cercetători în istorie, Institut für Zeitgeschichte (IfZ) care s-a vândut în aproape 90.000 de exemplare. A doua versiune iese pe piaţă chiar în aceste zile în Polonia, la editura Bellona. O ediţie de o mie de pagini a manifestului hitlerist din care jumătate este ocupată de aparatul critic. Ediţia, a cărei pregătire a durat trei ani, a fost condusă de istoricul Eugeniusz Krol, un specialist al istoriei naziste. Proiectul polonez a avut dificultăxi în a vedea lumina zilei. Iniţial, reeditarea manifestului hitlerist trebuia să se facă cu Academia poloneză de ştiinţe. Unii cercetători au abandonat însă pe parcurs din cauza caracterului foarte controversat al textului. In cele din urmă, acesta apare acum într-un tiraj de 3.000 de exemplare. Preţul este dinadins ridicat – 30 de euro – şi nu i s-a făcut nicio publicitate. In opinia autorului acestei ediţii adnotate, reeditarea este un omagiu adus victimelor nazismului şi un avertisment pentru viitor. Până acum, singurele traduceri se găseau pe internet, erau în engleză – prost traduse – şi neînsoţite de vreun element critic.

Reamintim că «Mein Kampf» a fost scris de Hitler între anii 1924-1925, perioadă în care liderul partidului naţional-socialist (nazist) era încarcerat în Bavaria în urma unui puci eşuat. Manifestul politic prezintă parcursul personal al semnatarului şi mai ales viziunea acestuia asupra lumii, denunţându-i printre altele pe duşmanii Germaniei, cap de listă fiind citaţi evreii.

In Hexagon, prima ediţie în franceză a lui «Mein Kampf» a apărut sub titlul «Mon combat» în 1934, un an după sosirea lui Hitler la putere, pe calea urnelor. In aceea vreme, editura Les Nouvelles Editions latines – apropiată cercurile de extremă dreaptă - nici măcar nu ceruse voie autorului. In 1938, sub titlul «Ma doctrine», Germania nazistă a promovat o nouă ediţie – care se mai găseşte şi azi de vânzare pe Amazon - din care fuseseră scoase numeroasele pasaje antifranceze. Editorul de atunci a fost …Fayard.

 
«Mein Kampf»: editura franceză Fayard va publica în 2021 o ediţie critică a manifestului semnat de Hitler