Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Staţiunile de schi din Franţa, închise şi în februarie. O problemă majoră pentru zeci de mii de salariaţi

Telescaun oprit în statiunea Chamrousse, nu departe de Grenoble, 7 ianuarie 2021.

Guvernul de la Paris a anunţat că staţiunile de schi nu se vor redeschide în februarie aşa cum sperau profesioniştii de la faţa locului. Cu alte cuvinte, sezonul 2020-2021 va rămâne unul «alb» cum se spune, adică cu o activitate zero. O adevărată tragedie pentru zeci de mii de sezonieri.

Franţa propune cel mai vast domeniu schiabil din lume, cei mai mulţi kilometri de pârtii. Circa 8 milioane de oameni schiază în fiecare iarnă în staţiunile de schi din Hexagon, un milion şi jumătate venind din afara ţării. Tot atâta lume care va fi decepţionată, frustrată, de anunţurile guvernului de la Paris.

Din cauza pandemiei de coronavirus şi a diverselor măsuri sanitare pentru a combate propagarea ei, autorităţile franceze au decis că instalaţiile de schi – cabine, gondole, telescaune şi teleschiuri – nu vor redemara nici în februarie în Franţa. Tară în care, din martie anul trecut nu a mai funcţionat nicio instalaţie montană. Sectorul se apropie aşadar de un «sezon alb», fără nicio încasare de bani. In ciuda promisiunilor de ajutoare guvernamentale, sectorul montan vorbeşte de o adevărată catastrofă pentru mii de angajaţi şi sezonieri. Ca să înţelegem amploarea fenomenului, să reamintim câteva cifre date de Domaines skiables de France, camera de comerţ a operatorilor de pe domeniile schiabile.

In Franţa există circa 250 de staţiuni de schi unde lucrează, doar pentru instalaţiile mecanice, circa 18.000 de salariaţi. 80% dintre ei – mai exact 15.000 - sunt sezonieri, adică lucrează acolo doar 4-5 luni, pe perioada sezonului de schi. Acestui prim grup de lucrători li se adaugă profesorii de schi, hotelierii, cei de la restaurante şi magazinle montane. In total, circa 120.000 de persoane – în majoritate sezonieri – lucrează în staţiunile franceze de schi. Nu sunt puşi la acest total nici constructorii de instalaţii mecanice, nici fabricanţii de schiuri ale căror activităţi depind tot de deschiderea sau nu a pârtiilor de schi.

Staţiunile de schi din Franţa generează în fiecare iarnă reţete în valoare de circa 10 miliarde de euro. Numai pentru instalaţiile mecanice, vânzarea anuală a abonamentelor aduce o cifră de afaceri de un miliard şi jumătate de euro. Nu e deci de mirare că închiderea prematură a staţiunilor anul trecut în martie şi lipsa schiorilor în decembrie, în timpul vacanţelor de sfârşit de an, a generat déjà pierderi estimate de profesionişti la 3 miliarde de euro. Viitorul se anunţă şi mai negru. Potrivit Domaines skiables de France, vacanţele din februarie – cele deci pentru care guvernul a spus «Nu» redeschiderii instalaţiilor – reprezintă o treime din cifra de afaceri totală a sezonului. Comparativ, vacanţa de vară nu aduce decât două procente din cifra de afaceri anuală a acestor staţiuni…

In aceste condiţii, analiştii estimează că oricât de binevoitor şi de darnic ar fi statul francez în ajutoare financiare, «gaura» provocată în staţiuni de epidemia de Covid nu va putea fi umplută. Astfel, miile de sezonieri cărora nu li s-a reînnoit contractul, riscă să treacă printr-o perioadă extrem de precară pe plan financiar. Mai ales că mulţi dintre aceşti sezonieri – vreo 40% din total - nu au dreptul la şomajul tehnic. O adevărată catastrofă umană, nu doar financiară. Chestiunea şi eventuale noi măsuri vor fi discutate în zilele următoare în cursul unei întâlniri pe care Jean Castex, premierul Franţei, a programat-o déjà cu actorii sectorului montan. Jean-Baptiste Lemoyne, secretarul de stat la turism, a estimat că «dacă tunurile de zăpadă nu vor funcţiona, tunurile de indemnizaţii trebuie să fie la rendez-vous».