Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-ul Oxfam, în deschiderea Forumului economic mondial: „Covid-19 este virusul inegalităţilor”

davos.jpg

Editia 2021 a Forumului economic mondial are loc doar online.
Editia 2021 a Forumului economic mondial are loc doar online.
Sursa imaginii: 
AFP

Forumul economic mondial, găzduit anual de 50 de ani încoace de staţiunea montană Davos din Elveţia, s-a deschis astăzi într-o formulă complet virtuală, online. Ca de obicei, înaintea deschiderii reuniunii, ONG-ul Oxfam şi-a publicat raportul privind inegalităţile din lume. O ocazie de a denunţa din nou diferenţele – tot mai mari – între cei mai bogaţi şi cei mai săraci, chiar şi în timp de pandemie.

Oxfam estimează că marile averi din lume au ieşit tefere, ba chiar şi mai bogate, în urma pandemiei de coronavirus. Nu e deci de mirare că raportul anual al ONG-ului se intitulează „Covid-19, virusul inegalităţilor”.

„Cel mai bogate o mie de persoane din lume şi-au regăsit, în doar 9 luni, nivelul bogăţiilor pe care le aveau înaintea pandemiei. In schimb, persoanele cele mai sărace vor avea nevoie până la zece ani ca să se refacă financiar de pe urma impacturilor economice cauzate de pandemia de coronavirus” se poate citi în raportul anual Oxfam.

„La scară mondială, averile miliardarilor au crescut cu 3.900 de miliarde de dolari între 18 martie şi 31 decembrie 2020” mai scrie ONG-ul care îşi bazează cifrele pe datele furnizate de Forbes şi Crédit Suisse. Pentru a combate „virusul inegalităţilor”, Oxfam propune „taxarea mai justă şi mai progresivă a indivizilor cei mai bogaţi. Este o condiţie indispensabilă pentru a finanţa un răspuns la înălţimea crizei cu care suntem confruntaţi”.

In clasamentul mondial al celor mai bogaţi oameni, pe primele două locuri se află doi americani: Jeff Bezos, patronul Amazon, şi Elon Musk, creatorul firmelor SpaceX şi Tesla. Pe locul trei în lume regăsim un francez în persoana lui Bernard Arnault, PDG-ul grupului de lux LVMH.

Quentin Parrinello, purtătorul de cuvânt al lui Oxfam-France, notează că „anul trecut, miliardarii francezi au câştigat 175 de miliarde de euro suplimentare, suma de două ori mai mare decât bugetul spitatelor publice din Franţa. E vorba de a treia cea mai rapidă progresie a bogătiilor miliardarilor, după cele înregistrate în SUA şi China. Asta în contextul în care trăim una dintre cele mai grave crize din ultimul secol. Aceste cifre arată de asemenea cum politicile de sprijin din Franţa au funcţionat foarte bine pentru miliardari dar mult mai prost pentru cei mai precari, în particular tinerii şi femeile. Avem toate semnalele care arată o puternică creştere a sărăciei în Franţamai spune reprezentantul Oxfam din Hexagon.

Ca să marcheze spiritele, Oxfam face de asemenea o comparaţie-şoc după ce ne anunţă că averile primilor zece miliardari din lume au crescut anul trecut cu 540 de miliarde de dolari. „Această sumă ar fi arhisuficientă pentru a finanţa vaccinul anti-Covid pentru toţi şi pentru a evita tuturor să nu cadă în sărăcie din cauza acestei crize sanitare”. Rămâne acum de văzut dacă participanţii la Forumul economic mondial – în general, oameni politici şi patroni de firme – vor fi sau nu sensibili la aceste cifre-şoc.

In prima zi a acestei a 51-a ediţii a Forumului economic mondial, au intervenit déjà preşedintele chinez Xi Jinping. Acesta a pus în gardă contra unui „nou război rece care nu ar duce decât la un impas”. De asemenea, au luat cuvânt la o masă rotundă preşedinta Băncii centrale europene (BCE) Christine Lagarde, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei şi omologul său german, Peter Altmaier. Europa va mai fi reprezentată în cursul zilelor următoare, tot prin videoconferinţă, de preşedintele francez Emmanuel Macron, de cancelara germană Angela Merkel  şi de preşedinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen. Din Asia vor mai interveni preşedintele sud-coreean şi premierii india şi japonez.

Ca un fel de simbol al importanţei tot mai mari pe care o capătă continentul asiatic în afacerile lumii şi în gestionarea lor, după această primă sesiune virtuală a Forumului economic mondial, „Davos” se va muta în luna mai la Singapore. Securitatea sanitară pentru cei care vor merge atunci în carne şi oase la Forumul economic mondial a fost considerată mai mare în oraşul-stat asiatic decât pe crestele Alpilor elveţieni.

 
ONG-ul Oxfam, în deschiderea Forumului economic mondial: „Covid-19 este virusul inegalităţilor”