Guvernul francez lansează o mare conferinţă naţională privind securitatea cu scopul de a reforma poliţia şi a evita violenţele poliţieneşti

20210116_155628.jpg

Politisti încadreazà o manifestatie contra proiectului de lege zisà "a securitàtii globale", Paris, 16 ianuarie 2021.
Politisti încadreazà o manifestatie contra proiectului de lege zisà "a securitàtii globale", Paris, 16 ianuarie 2021.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, le-a prezentat, luni, sindicatelor de poliţişti şi jandarmi, etapele conferinţei naţionale consacrate securităţii. O conferinţă, mai bine zis o concertare naţională, care va dura până în luna mai şi la care sunt asociate sindicatele, membri forţelor de ordine, experţi, aleşi şi cetăţeni. Rezultatele discuţiilor vor servi drept bază pentru viitoarea „lege de programare a securităţii interne”, promisă de guvernanţi pentru anul viitor.

Această concertare naţională – botezată în franceză „Beauvau de la sécurité” după numele sediului ministerului de interne – fusese anunţată, decisă, de preşedintele Emmanuel Macron în plină polemică privind violenţele poliţieneşti.

Figurează pe lista temelor care urmează să fie abordate, 8 şantiere. Primele 7 au fost decise de ministrul de Interne Gérald Darmanin, care le-a şi botezat „cele 7 păcate capitale ale poliţiei”. E vorba de formarea, încadrarea, efectivele, mijloacele materiale, filmările video, reforma Inspecţiei generale a poliţiei naţionale, relaţiile dintre forţele de ordine şi populaţie. Ultimul capitol a fost adăugat „cu forţa” de principalul sindicat de poliţişti, relaţiile cu autorităţile judiciare. Intr-adevăr, sindicatul Alliance e de părere că justiţia trebuie să fie mai fermă cu cei care agresează poliţişti. Sindicaliştii cer un răspuns penal imediat, o pedeapsă minimă pentru cei care atacă fizic forţele de ordine sau simbolurile statului.

Printre problemele evocate de ministrul de Interne, figurează cap de listă formarea poliţiştilor, mult prea scurtă – doar 8 luni. Specialiştii dar şi sindicaliştii sunt de părere că această pregătire accelerată contribuie la proasta gestionare a situaţiilor de criză pe teren. Se va vorbi şi despre filmările video ale forţelor de ordine, subiect controversat déjà în proiectul de lege privind securitatea globală. In fine, Inspecţia generală a poliţiei naţionale, zisă şi „poliţia poliţiilor”, acuzată că nu este destul de independentă, va fi şi ea reformată.

Concertarea naţională va dura până în luna mai şi va lua forma unor mari dezbateri la fiecare două săptămâni. Dezbateri la care vor participa membri ai forţelor de ordine, sindicatele, aleşi locali precum primari sau parlamentari, cetăţeni veniţi din toate orizonturile dar şi experţi din domeniul securităţii, naţionali şi internaţionali. Nu în ultimul rând, preşedintele Emmanuel Macron a promis că va interveni şi el în discuţii.

Aşa-zise „caiete de doleanţe” – folosite şi în criza vestelor galbene - au fost puse la dispoziţie în toate comisariatele şi jandarmeriile din Franţa. Oamenii de ordine vor putea scrie în ele de o manieră anonimă. Asta nu înseamnă că apoi diversele revendicări vor fi şi luate în seamă. Precedentele experienţe de acest gen arată că aceste caiete ajung mai degrabă direct la arhivele statului, fără să fii fost citite înainte.

In fine, mulţi analişti estimează că obiectivul afişat de executiv – consolidarea legăturilor dintre francezii de rând şi poliţişţi – nu va fii atins niciodată, din cauza calendarului ales pentru dezbateri. Intr-adevăr, discuţiile sunt prevăzute să se termine în mai, adică fix un an înaintea alegerilor prezidenţiale din 2022. Ori, experienţa arată că în anul electoral, reformele se fac mai încet. Ca să nu mai spunem că reformarea unei instituţii precum poliţia, cere timp. Cum notează în concluzie colegii francezi de la RFI, „acest „Beauvau al securităţii” nu va avea repercusiuni concrete înaintea scrutinului prezidenţial de anul viitor”.

 
Guvernul francez lansează o mare conferinţă naţională privind securitatea cu scopul de a reforma poliţia şi a evita violenţele poliţieneşti