Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia şi Iranul invită Statele Unite să revină în cadrul acordului nuclear iranian

000_1na13u_0.jpg

 Iran, reactorul nuclear de la Arak, decembrie 2019
Iran, reactorul nuclear de la Arak, decembrie 2019
Sursa imaginii: 
HO / Atomic Energy Organization of Iran / AFP

Rusia şi Iranul, prin vocea miniştrilor lor de externe, îşi exprimă dorinţa de a „salva” acordul semnat în 2015 de Teheran cu comunitatea internaţională în privinţa programului nuclear iranian. Statele Unite sunt invitate în felul acesta să revină în cadrul acordului.

Statele Unite s-au retras din acord în 2018, preşedintele de atunci, Donald Trump, optînd pentru metoda sancţiunilor şi a presiunilor maxime asupra Teheranului considerînd că numai aşa iranienii vor renunţa la intenţia de a fabrica bomba atomică. Seful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, aflat la începutul acestei săptămîni la Moscova, lansează însă un semnal clar în direcţia noului lider de la Casa Albă, mesajul fiind cam acesta: dacă Washington-ul şişi reia locul printre semnatarii acordului, toate negocierile devin din nou posibile.

De partea sa, Joe Biden a criticat politica iraniană a predecesorului său, considerînd-o un eşec. În acelaşi timp, Joe Biden pare să pună nişte condiţii precise Iranului, spunînd cam aşa: dacă Teheranul reîncepe să respecte prevederile acordului, Statele Unite revin în cadrul său. Iată-ne deci într-un fel de joc diplomatic în care fiecare dintre părţi o invită pe cealaltă să facă primul pas.

Este adevărat în orice caz că din 2019 Iranul nu mai respectă prevederile acordului şi a început să producă uranium îmbogăţit peste limitele prevăzute de acord. Franţa a lansat şi ea un apel în acest context, situîndu-se oarecum pe poziţia americanilor, şi cerînd Iranului să facă un prim gest, mai precis să respecte obligaţiile prevăzute de acord şi să înceteze cu provocărle.

Duminică 24 ianuarie preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întreţinut timp de o oră prin telefon cu omologul său american Joe Biden. Cei doi demnitari au discutrat îndelung despre dosarul iranian, se arată din surse de la Palatul Elysée, şi nu este exclus să-şi fi armonizat poziţiile în această privinţă.